Hopp direkte til innhold
Par kysser
Foto: Shutterstock

Tips og råd fra dansk ekspert

Lever du i et parforhold og du eller partneren din får en blodpropp eller en blødningi hjernen, vil dere sannsynligvis begge to oppleve at samlivet deres forandrer seg.

Seksualiteter en del av et sunt samliv, og også her vil dere mest sannsynlig oppleve forandringer, skriver Janne Jaaks, som er sertifisert parterapeut, seksualveileder og kognitivterapeut. Her gir den danske eksperten råd og tips.

Og husk at det ikke bare er kjønnsorganene som gir seksuell nytelse, skriver Janne Jaaks, som er sertifisert parterapeut, seksualveileder og kognitiv terapeut.

Den som rammes, vil ofte begynne å se annerledes på seg selv. Få en annen atferd. Kanskje få kognitive vanskeligheter. Og kanskje oppføre seg annerledes i sosiale sammenhenger.

Det er helt normalt å oppleve at det er utfordrende å få seksualiteten til å virke naturlig etter et hjerneslag. Det viktige er at du erkjenner at seksualiteten, i likhet med kroppens bevegelser og kanskje også taleevnen, må trenes opp igjen.

I stedet for å skrive en lang avhandling, for det vet jeg kan være vanskelig å ta inn for deg som er rammet, vil jeg heller komme med noen viktige råd som du og partneren din kan bruke på veien tilbake til et kjærlighetsfylt samliv og seksualliv:

 1. Gå sakte og forsiktig frem. Planlegg eventuelt de seksuelle øyeblikkene.
 2. Innstill dere mentalt på at selv om dere kjenner både egne og partnerens behov og preferanser, så har ting forandret seg, og det er i orden. Start forfra. Det kan faktisk være ganske hyggelig og givende!
 3. SNAKK om og LYTT til hverandres tanker og følelser og preferanser/behov når det gjelder seksualitet! Kanskje var dere ikke spesielt flinke til akkurat det før skaden, men da har dere sjansen nå til å gjøre en innsats for å forstå hverandre.
 4. Ved nedsatt lyst: Hør med legen om dette kan ha noe med medisiner å gjøre. Ellers er nøkkelordet her TID. Lengre forspill. Glidemiddel. Hør med legen om potensfremmende midler er en mulighet for dere.
 5. Hvis det er vanskelig å huske ting: Skriv det ned.
 6. Det samme gjelder hvis den rammede har afasi: Skriv det ned.
 7. Det samme gjelder hvis den rammede ikke husker at dere nettopp har hatt sex eller hvis det for eksempel er lenge siden: Skriv det ned.
 8. Fysiske forandringer og vanskeligheter med å bevege seg: Silkelakener gir mindre motstand.
 9. Husk å trene opp igjen bekkenbunnen med daglige bekkenbunnøvelser (gjelder både kvinner og menn).

 

 • Gi deg selv tid til din egen seksualitet. Har du hatt hjerneslag, kan onani hjelpe deg med å finne ut hva du synes er godt nå.
 • Det kan være vanskelig å opprettholde god hygiene for den som er rammet. Sett ord på det / finn løsninger. 
 • Vend eventuelle svakheter til noe positivt!
 • Vær klar over at ”rollene” dere hadde i sexlivet, kan endre seg nå. Det kan for eksempel gjelde hvem som tar initiativet.
 • Til den av dere som ikke er rammet: Gjør en ekstra innsats for å finne alt som ikke har forandret seg. For eksempel din partners duft, hud, pust om natten og mange andre ting.
 • Hvis dere er blant dem som aldri har testet ut erotiske leketøy og seksuelle hjelpemidler før, så er kanskje tiden inne for å gjøre nettopp det.
 • Hvis frontallappene er rammet, kan det føre til atferd sendringer og kanskje også upassende seksuell atferd. Husk at dette ikke er noe den rammede selv ønsker.
 • Og husk at det ikke bare er kjønnsorganene som gir seksuell nytelse.

Mange av punktene ovenfor kan brukes av deg som er singel også. Noen for når du er alene, og noen hvis du finner deg en partner.

Går du inn i et nytt forhold, tenker jeg at det beste du kan gjøre både for deg selv og din nye partner, er å spille med åpne kort og være helt ærlig på utfordringene du har. Det vil de aller fleste sette stor pris på.

Slagpodden - episode2: Seksualitet og samliv etter hjerneslag
Hvordan står det til med sexlivet?
Å være seksuelt aktiv kan være vanskelig etter et hjerneslag eller annen skade. Kroppen har gjerne endret seg, mange opplever utmattelse, og at selvbildet har fått seg en knekk.

I andre episode av Slagpodden handler det om seksualitet og samliv. Et tema det kan være vanskelig å snakke om også for helsepersonell.

Men sexlysten sitter i hodet, og sexolog Gunhild Næss mener det er fullt mulig å ha god seksuell helse, selv om ikke alt kanskje blir som før.

Slagpodden lages av LHL Hjerneslag Ung Rogaland med støtte fra Stiftelsen Dam.

Gunhild Næss

Gunhild Næss

Sexologisk rådgiver

Gunhild var 24 år gammel da hun som nyutdannet barnehagelærer fikk eggstokkreft. Etter behandling og operasjon - og delte erfaringer om temaet seksuell helse i helsevesenet, endte det med at hun selv utdannet seg som sexologisk rådgiver.

Hun driver nå egen klinikk, Stavangersexologene, og jobber også som sexologisk rådgiver for Gynkreftforeningen.