Hopp direkte til innhold

Viktig bok om sex, kjærlighet og hjerneskade

I 2020 ga Susan Søgaard, som kommunikasjonssjef for Hjerneskadeforeningen i Danmark, ut boka ”Sex, kærlighed og en hjerne som har gået i stykker”.

I 2021 kommer den trolig ut også i Finland, Portugal og Slovenia.

– Boka er skrevet for pårørende, sier Søgaard.

I forordet tar Søgaard opp noe som mange opplever. Når pårørende skal forklare hvordan de kan leve med å ikke kysse intimt, kjærtegne eller dyrke sex med deres partner efter hjerneskaden, sier de: «Vi gjorde det ikke så ofte før heller», «Nå er vi likevel blitt så gamle», “Det er så mye annet vi skal ta oss av nå» eller «Jeg har ikke selv energi til det».

– En del pårørende resignerer simpelthen ved utsikten til at det likevel ikke blir bedre, sier Søgaard, som påpeker at det heldigvis ikke er sant. Hun viser til at for mange kan problemer i kjærlighet eller sexlivet minskes. Som pårørende skal du forsøke å ikke betrakte hjerneskaden som om noen har trykket på en stoppknapp.

Hvor utrolig det høres ut, kommer mange par til senere å tenke at skaden snarere har vært et trykk på resett – altså en mulighet for å gjenstarte forholdet, påpeker Søgaard.

Den danske kommunikasjonssjefen og forfatteren sier at selv om du føler deg alene, og ditt problem er enestestående fordi ingen andre er i akkurat din situasjon, så har du mye til felles med andre pårørende.

Susan Søgaard

Susan Søgaard

Kommunikasjonssjef for Hjerneskadeforeningen i Danmark.

Forfatter av boka ”Sex, kærlighed og en hjerne som har gået i stykker”.

Gjennom Søgaards bok får du får tips og råd til hvordan håndtere ulike situasjoner.

Men gi ikke opp håpet. Dette er normalt, og det er hjelp å få, sier Søgaard. Hennes bidrag er boka.

En av historiene er om Mille og Jesper, som begge er 45 år. De er nyforelsket da Jesper blir rammet av en blodpropp i hjernen. Hjerneinfarktet forandrer deres liv etter at Jesper mister språket, ikke lenger er i stand til å vise ømhet, føle empati eller forstå Milles ønsker og behov. Han kan ikke gjengjelde hennes kjærlighet. Mille forteller i boka sin historie cirka seks år etter at Jesper fikk sin hjerneskade.

Gjennom Søgaards bok får du får tips og råd til hvordan håndtere ulike situasjoner.

Les mer i magasinet SlagNytt

SlagNytt er LHL Hjerneslags magasin om hjernehelse og hjerneslag. Magasinet inneholder nyheter, temaartikler, kronikker og intervjuer med brukere og eksperter på hjernehelse og hjerneslag.

Se alle utgavene av Slagnytt