LHL Internasjonal

Hopp direkte til innhold

Frivillighet redder liv

Vi snakker ofte om nød og elendighet når vi snakker om tuberkulose. Men midt opp i alt dette fins det heldigvis gode historier som viser at det nytter. En slik historie er historien til Eltoma i Sudan.

Eltoma.jpg

Eltoma hjemme i huset sitt

Eltoma er en fraskilt kvinne som har åtte barn – sju jenter og en gutt, som er minstemann. De bor i et lite murhus på ca. 20 kvadratmeter, og har to senger som eneste møblement. Huset ligger i ytterkanten av den fattigste bydelen i Khartoum, hovedstaden i Sudan, ved bredden av elven Nilen.

Området-mellom-Eltomas-hus-og-Nilen_2.jpg

For oss som kommer utenfra, kan det nok se ut som den mest idylliske beliggenhet, men når det er regntid, så stiger vannet i Nilen, og husene, gårdsplassen og jordgatene her oversvømmes.

Eltoma har vært alene med barna sine siden yngstemann ble født for 3 år siden. Hun hadde vært syk en stund, men ble bare dårligere og dårligere, og klarte mindre og mindre. Etter å ha vært hos lege mange ganger, fant de til slutt ut at hun hadde tuberkulose. Da var hun så syk at hun ikke klarte å gå selv, og det var selvfølgelig helt umulig å klare vaskejobben som hun hadde hatt. De eldste døtrene som var igjen i familien, prøvde å ta på seg oppgaver som kunne gi litt inntekter og mat til familien, men det var ikke lett.

Heldigvis ble familien fanget opp av frivillige fra partneren vår HDP- Health Development Program, som jobber i området. De henter medisinene til behandlingen når det er tomt, og svarer på spørsmål om tuberkulose. De kommer også med poser med mat til Eltoma 1-2 ganger i måneden. Det er poser med tørrvarer som mel, sukker, kaffe eller te, og ris. Med behandlingen og støtten ble Eltoma  gradvis bedre og bedre. Nå er hun frisk og ved god helse igjen!

IMG_20191124_115304_1.jpg

Her er vår frivillige Josefine (t.h) sammen med Eltoma og seks av barna sine. Eltoma er utrolig stolt over barna sine, og hun insisterte på at yngstemann skulle sitte på fanget hennes da vi tok bildet. Etter at Eltoma har fått hjelp har også nabokvinnen (t.v) blitt mye mer oppmerksom på tuberkulose, og at man må følge med og hjelpe til hvis noen rundt blir syke.

Både Eltoma, familien hennes og naboene er utrolig takknemlige for hjelpen de får fra HDPs frivillige. De sier at uten denne hjelpen hadde det ikke gått, og Eltoma hadde ikke overlevd.

Slik kan du støtte oss

Støtt oss via Vipps

Du kan støtte oss ved å vippse til 49236.

Oppgir du navn, adresse og telefonnummer er støtten fradragsberettiget.

Støtt oss via SMS

Send kodeord "LHLi" til 2474 for å støtte oss med 100 kr.

Kontonummer

Kontonummer for gaver til LHL Internasjonal: 1503 33 09462

Støtt oss fast

Ved å gi en månedlig gave bidrar du til å bekjempe tuberkulose og å redde liv.

Bli fast giver