Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock / Sam DCruz

Helsekommunikasjon inn i sykepleierutdannelsen i Zambia

I november i år ble lærere på sykepleieskolen i Lusaka, Zambias hovedstad, kurset i helsekommunikasjon. Dette er første steg i et samarbeid mellom LHL Internasjonal, Copperbelt Health Education Project (CHEP), det zambiske sykepleierrådet, og Helse- og omsorgsdepartementet.

– Det er dette vi har jobbet for i så mange år! sier Hedvig Fiske Amdal, bistandsrådgiver i LHL Internasjonal, og hjernen bak konseptet helsekommunikasjon. Sammen med nestleder Mona Drage har hun utviklet en kurspakke med to manualer, presentasjoner, rollespill og andre morsomme øvelser. I løpet av de siste årene har  hundrevis av helsearbeidere og frivillige i seks land  blitt kurset. CHEP har holdt kurs i Zambia siden 2010.

Zambia_1_1200x675px.jpg

Hedvig Fiske Amdal og Mona Drage fra LHL Internasjonal har hun utviklet en kurspakke med to manualer, presentasjoner, rollespill og andre morsomme øvelser.

Bærekraftig utvikling

Helsearbeidere i Zambia jobber under vanskelige arbeidsforhold, og opplever et hardt arbeidspress. CHEP, sykepleierrådet og Helse- og omsorgsdepartementet ønsket derfor et samarbeid for å sikre at sykepleiere i hele landet får muligheten til å bedre sine kommunikasjonsferdigheter, og dermed få en bedre arbeidshverdag.

Ved å få helsekommunikasjon inn i sykepleierutdannelsen sørger vi for at  nyutdannede sykepleiere allerede har gode kunnskaper i kommunikasjon når de begynner å jobbe. Målet er at alle sykepleierstudenter ved offentlige sykepleierskoler i Zambia skal ha opplæring i helsekommunikasjon. Dette vil fortsette selv uten støtte fra LHL Internasjonal i fremtiden.

Sykepleierskolen i Lusaka

Sykepleierskolen holder til på universitetssykehuset i Lusaka, og det var der sykepleierlærere og praksisveiledere kom tilbake på skolebenken. Mange av lærerne fortalte at de slet med sin egen kommunikasjon, og syntes det var utfordrende å lære opp studentene til å kommunisere godt. De hadde heller ingen bøker eller annet undervisningsmateriale om kommunikasjon. Etter å ha vært på kurs i fem dager, opplevde mange en endring.

– Det er et kurs som endrer holdningene til deltakerne, både mot klienter og alle som er rundt han eller henne. Man får flere venner enn fiender. Det endrer hvordan vi oppfatter ting. Det hjelper en person til å leve bedre, siden de lærer metoder for å redusere stress, angst og utbrenthet. Kurset åpnet øynene mine for hvordan jeg selv kommuniserer, slik at jeg bedre kan hjelpe andre til å forstå sin sykdomssituasjon, forteller en kursdeltaker.

Veien videre

Oppfølgingskurset er i Lusaka i februar, og sykepleielærere i Ndola og Kitwe skal også få opplæring i 2016 og 2017. Noen av disse skal igjen holde kurs for andre skoler rundt i landet. Med seg får alle deltakere et diplom med zambiske studiepoeng, og de vil være sertifisert av Helse- og omsorgsdepartementet.

LHL Internasjonal er veldig glade og stolte over å bidra til en positiv endring av sykepleierutdanningen i Zambia!