Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Fiskere ved Zanzibar, ved kysten av Tanzania
Foto: Shutterstock

Jakten etter tuberkulose

De frivillige medlemmene i pasientorganisasjonen Mukikute gjør en stor innsats for å finne mennesker med tuberkulose i Tanzania. Bare i 2020 identifiserte de nær 56 000 mennesker med symptomer på tuberkulose, og hjalp de med å teste seg for sykdommen.

Pasientorganisasjonen Mukikute gjør en ekstra innsats for å nå ut til spesielt sårbare og utsatte grupper som har begrenset tilgang til helsetjenester. Et eksempel er fiskere. Fiskerne er ute og fisker i lengre perioder, uker og noen ganger måneder, og bor på øyer ute i sjøen langt fra fastlandet. Fordi de er vanskelige å nå og vanskelig å følge opp gjennom tuberkulosebehandlingen, er de definert blant de viktigste sårbare gruppene i Tanzania. Fiskerne er stort sett menn, men har ofte med seg kjæreste eller kone og barn.

Det er mye tuberkulose blant fiskere i Tanzania, sammenlignet med resten av landet. På øya Msilo sjekket Mukikute 3 260 personer for symptomer av tuberkulose, og de tok med seg prøver fra 814 personer tilbake til regionsykehuset i Kagera. 30 personer - 10 menn og 20 kvinner – hadde tuberkulose og ble satt på behandling. To var barn. Dette tilsvarer et omfang som er 3 ganger høyere enn den generelle befolkningen i landet. Totalt i 2020 har Mukikute funnet 464 personer med tuberkulose i fiskersamfunnene rundt innsjøene nordvest i landet.

I tillegg til å finne nye tuberkulosetilfeller, gjør Mukikutes medlemmer også en annen viktig jobb hos fiskerne. De passer på at de som er på behandling klarer å ta medisiner hver dag i seks måneder. På Msilo hjalp de fem personer som hadde avbrutt behandlingen. Medlemmene har lært seg god kommunikasjon og klarte å motivere fiskerne til å fortsette behandlingen til de ble helt friske.

Jobben som Mukikute gjør er veldig viktig. En person med ubehandlet tuberkulose kan smitte 10-15 andre personer i løpet av et år, så å hjelpe utsatte grupper til å nå helsevesenet ved symptomer på tuberkulose er et enormt bidrag i å stoppe tuberkuloseepidemien.

Støtt vår kamp Gi en gave til tuberkulosesyke

Vipps logo

Vipps til 49236

Vipps 250 kroner for å støtte en tuberkulosesyk gjennom behandlingen.

Konto

Bank

Kontonummer: 1503 33 09462

Konto

Gi et månedlig beløp

Bli fast giver