Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Pasientstøtte for personer med multiresistent tuberkulose i Malawi gir nytt håp

Malawi, som mange andre land på det afrikanske kontinentet, har et økende problem med resistent tuberkulose. Resistent tuberkulose betyr at bakteriene er motstandsdyktige mot de vanlige medisinene. Det er vanskelig å diagnostisere, og behandlingen kan være opp mot 20 måneder. Derfor er det viktig å ha god hjelp og støtte under behandlingen. Det fikk Daniel.

Daniel er 20 år og fra en liten by i Zomba. Familien har lav inntekt og sliter med å få endene til å møtes. Da Daniel ble syk var han mye sliten og klarte ikke å jobbe eller hjelpe til hjemme. Og da ble det enda vanskeligere for familien å få nok mat i hus. Så fikk Daniel diagnosen resistent tuberkulose. Han ble redd og skjønte at det kom til å ta lang tid før han ble helt frisk. 

Pasientorganisasjonen Paradiso tar kontakt for å hjelpe alle med tuberkulose i deres område. Daniel fikk besøk rett etter at han hadde fått diagnosen.  De snakket om hva Daniel hadde behov for, og hvordan de sammen kunne hjelpe ham til å fullføre behandlingen. Medlemmene i Paradiso har selv hatt tuberkulose, og vet godt hvilke utfordringer det fører med seg.

Tuberkulose tærer mye på kroppen, og det å få i seg god næringsrik mat er en viktig del av behandlingen. Paradiso ga Daniel og familien regelmessig forsyninger med mat som maismel, fisk og bønner, og det gjorde det lettere å ta tuberkulosemedisinene hver dag. I tillegg besøkte de han ofte for å svare på alt han lurte på om tuberkulose, og for å snakke om fremtiden. Hva skulle han gjøre når han ble frisk? Som andre på den alderen ønsket Daniel å ta en utdanning, og få en jobb slik at han kan ta vare på familien sin. Så gleden var stor når han etter et års tid, selv før han var ferdig med behandlingen, var klar for å begynne å studere folkehelse på universitet. I dag er han ferdig med behandlingen for resistent tuberkulose, og er en helt vanlig student. 

Daniel

Daniel er ferdig med behandlingen for resistent tuberkulose, og er nå en helt vanlig student. Han er et stort forbilde for andre unge med resistent tuberkulose, og han har fortsatt kontakt med pasientorganisasjonen Paradiso.

 

Daniel er en av de heldige. I Malawi klarer så vidt halvparten (55 prosent) av de som er på behandling for resistent tuberkulose å fullføre behandlingen og bli friske. Gjennom de siste par årene har Paradiso fått hjulpet 56 andre personer med resistent tuberkulose, akkurat på samme måte som de hjalp Daniel. Og av de ble så mange som 80 prosent friske.

Pasientstøtte fungerer og det gir håp. Håp for alle som er syke og håp for at Malawi vil klare å stoppe spredningen av resistent tuberkulose.

Støtt vår kamp Gi en gave til tuberkulosesyke

Vipps logo

Vipps til 49236

Vipps 250 kroner for å støtte en tuberkulosesyk gjennom behandlingen.

Konto

Bank

Kontonummer: 1503 33 09462

Konto

Gi et månedlig beløp

Bli fast giver