Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Romania har flest tuberkulosetilfeller i EU

Romania topper en upopulær statistikk: Landet har langt flere tuberkulosetilfeller enn noe annet land i EU.

Antallet pasienter med multiresistent tuberkulose (MDR-tuberkulose) øker uten at man har medisiner til alle.

– Her kan tuberkulose ramme alle. Vi har alle typer pasienter, fra de aller fattigste til høyt utdannede folk med gode inntekter.

Lege Cristina Popa ved Marius Nasta-instituttet i Bucuresti har lange dager.

– Både jeg og min mann er svært engasjert i tuberkulosearbeidet, smiler hun. Det er så krevende. Her i Bucuresti har vi gode medisiner, sykdommen er mulig å bli frisk av. Likevel, når landet sees under ett, kan det virke som om vi ikke kommer noen vei.

Journaler i sofaen

På kontoret sitt har Dr Popa en kontorpult og -stol, en lenestol og en sofa. Sofaen er ikke til å sitte i, den er fylt til randen av journaler. Ingen plass for besøkende der.

– Det er så praktisk, smiler hun unnskyldende.

– Arkivet er så langt avgårde. Når jeg har alle pasientene mine her, kan jeg kjapt finne det jeg trenger å vite til enhver tid, sier hun og slår ut med armene.

Lang kamp mot tuberkulose

Hennes engasjement kommer godt med, for Romania står overfor et nesten uløselig tuberkuloseproblem. Sykdommen, behandlingen, politikken rundt og pasientenes situasjon er så kompleks at kampen mot sykdommen fortsatt kommer til å ta flere tiår, tror Dr Popa.

Tøff sykdom med resistens

I Romania får 12 000 mennesker påvist tuberkulose hvert år. Disse må få antibiotikamedisiner i seks måneder. Ofte må familiemedlemmer også behandles. Bivirkningene kan være ubehagelige, men hvis pasientene tar alle medisinene sine til punkt og prikke, blir de friske.

Rundt 500 av disse pasientene blir hvert år smittet av, eller utvikler, den resistente formen for tuberkulose. Det betyr at bakterien er resistent mot flere typer antibiotika, og behandlingen er mye tøffere og mye lenger enn ved vanlig tuberkulose.

Uutholdelige bivirkninger

Bivirkningene ved multiresistent tuberkulose er voldsomme: ekstrem kvalme, svimmelhet, depresjon, og til og med hørselstap.

– Hovedproblemet ved denne multiresistente tuberkulosen, sier Dr Popa, er at man føler seg ganske frisk, så tar man medisin og blir kjempedårlig. Når mange av pasientene er fattige og er avhengige av å gå på jobb for at familien skal overleve, da er det vanskelig å holde dem på sykehuset i flere måneder.

– Mange klarer heller ikke å ta medisinen hver dag selv om de får ta den hjemme, dermed avbryter de behandlingen og kommer tilbake når de blir dårlige. Da er situasjonen enda verre – noen kan til slutt være resistent mot nesten alle typer antibiotika, og da er det lite vi kan gjøre.

Mangler medisiner

Problemene slutter ikke der. Ved Florestisanatoriet, en times kjøretur utenfor Bucuresti, forteller Dr Rudica Popescu at de denne måneden har alle medisinene de trenger.

– Det er ikke alltid sånn. Hvis vi mangler en eller flere typer antibiotika, kan vi ikke gjøre annet enn å gi pasientene det vi har, sier hun. Og de mangler medisiner ofte. Da er muligheten for å bli friskt minimal, og risikoen for tilbakefall høy.

– Nå har vi 18 pasienter med multiresistent tuberkulose her, forteller hun.

– Det er omtrent det vi pleier å ha. Jeg har jobbet her i 25 år, og har bare sett tre stykker bli frisk av multiresistent tuberkulose. De andre har enten bare dratt herfra, og da vi vet vi ikke mer om dem, eller de har dødd, eller så er de her nå.

Startet egen pasientorganisasjon

På et kontor i en høyblokk i Bucuresti jobber Catalina Konstantin. Hun har jobbet med tuberkulose i over 20 år, både som sykepleier og psykolog.

– Jeg så tuberkulosepasientenes problemer sterkere og sterkere forteller hun.
– Jeg opplevde at jeg ikke hadde noen mulighet til å hjelpe dem, de fikk ikke de medisinene de trengte, de følte seg alene og var redde, og særlig de med den mulitresistente typen strevde voldsomt. Da bestemte jeg meg for å starte en pasientorganisasjon spesielt for dem, sier Catalina Konstantin.

– Som sagt, så gjort. Organisasjonen heter Association Supporting MDR-TB-Patients, ASPTMR. Det var i 2011. Nå har organisasjonen allerede gjennomført to store prosjekter, hvorav ett av dem inkluderer et forslag om en ny lov. Loven i Romania er ikke tydelig nok for å ivareta tuberkulosepasientenes behov. Vi trenger en egen lov, slik som HIV-pasientene har. Vi har skrevet og presentert et utkast til en sånn lov, forteller Catalina Konstantin.

Mulig samarbeidspartner

LHL Internasjonal ser på mulighetene for å bidra i kampen mot tuberkulose i Romania. Og hvis LHL Internasjonal skal bidra, trenges det en lokal samarbeidspartner, det kan bli ASPTMR. De jobber seriøst og målrettet:

– Vi reiser rundt på sykehus og sanatorier for å opparbeide tillit hos personalet, sier Catalina Konstantin.

– Så kan vi kartlegge pasientenes behov og hjelpe dem med alt fra psykologhjelp til økonomisk støtte. Uten psykologisk støtte er det nesten umulig å bli frisk. Og uten økonomisk støtte for de fattige pasientene, og familien deres , er det enda mindre sjanse for å klare å gjennomføre den lange og smertefulle behandlingen.

Les mer om resistent tuberkulose her.