LHL Internasjonal

Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Tuberkulose blant masaiene i Tanzania

Hos masaiene er tuberkulose, eller “engenado” som de kaller det, forbundet mye med myter og overtro. De mener det er en straff fra gud.

Masaier er et folkeslag som holder til i området sør for Victoriasjøen i Afrika, i grensetraktene mellom Kenya og det nordlige Tanzania.

Masaier er husdyrnomader, som betyr at de forflytter seg over større strekninger og kan være borte over flere uker eller måneder. De opprettholder fortsatt mange av sine kulturelle tradisjoner, og bor i små, runde jordhus, som gjerne er bygget sammen i små, lukkede landsbyer kalt "enkanger".

Tuberkulose som guds straff

En av våre partnere i Tanzania, Mukikute, har besøkt masaiene i Bagamoyo-distriktet, og har etablerte et samarbeid med to masaigrupper. Tuberkulose, eller "engenado" som de kaller det, er forbundet mye med myter og overtro. De mener det er en straff fra gud og at det kan kureres ved hjelp av urter, røtter og bark. Noen tror også at tuberkulose er forårsaket av støv som virvles opp fra kyrne. Et besøk hos en tradisjonell helbreder foretrekkes når noen blir syke.

Sykler bringer medisinen raskere frem

Pasientorganisasjonen Mukikute jobber nå sammen med masaiene for å gi folkeopplysning om tuberkulose, etablere et samarbeid mellom den lokale helsestasjonen og masaiene, samt trene opp behandlingshjelpere.

En sykkel fra pasientorganisasjonen Mukikute gjor at masaiene kommer raskere frem med medisinen til tuberkulosesyke.En ny sykkel gjør at behandlingshjelperne kommer raskere frem til masaier som er ute med dyra på beite.

Behandlingshjelperene bidrar til at medisinen daglig kan bli brakt ut til personen som er syk, selv om han eller hun er ute på beite med kyrne sine. Mukikute har også gitt dem sykler slik at de kommer seg raskere rundt.

Les mer om masaiene her.