Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Stortingssalen sett fra presidentskapspodiet
Foto: Stortinget

Tiden er inne for en ambisiøs folkehelsepolitikk

I dag har LHL deltatt i stortingets høring om meldingen. Vi etterlyser ikke bare gode intensjoner, men snarlig iverksettelse av konkrete tiltak.

Folkehelsen er et viktig satsingsområde fordi samfunnets forebyggende og helsefremmende arbeid må videreføres og videreutvikle for å svare til dagens utfordringer. Dette arbeidet treffer hele befolkningen, blant annet ved å fremme sunnere levevaner og ved å tilrettelegge for miljøer rundt som bidrar positivt til helsa, enten det er i skoler og barnehager, arbeidsplasser, boliger, lokalsamfunnet, eller i matbutikken.

Mange symptomer, tilstander og sykdommer kan forhindres ved å dempe risiko for utvikling av uhelse. Det er mye kunnskap om helseproblemer som er forebyggbare; dette må nå tas i bruk. En offensiv og handlekraftig folkehelsepolitikk er vesentlig hvis vi som samfunn vil sikre at færrest mulig blir utsatt for dårlig helse der det kan forebygges. LHLs håp er at befolkningen blir sunnere slik at vår organisasjons medlemspotensiale blir mindre.

LHL savner flere konkrete tiltak, snarlig handling og mer ambisiøse forpliktelser for folkehelsa. Det er på tide å gå fra ord til handling!

I dagens høring understrekte LHL to temaer som vil være avgjørende for å sikre framgang for folkehelsen:

  1. Sunn skatteveksling (altså at sunn mat blir billigere, mens usunn mat blir dyrere).
  2. Mer fysisk aktivitet i skolen.

Nye studier tyder på økt overvekt og fedme vil prege utviklingen globalt i det kommende tiåret, også i den norske befolkningen. Et sunt og næringsrikt kosthold kombinert med regelmessig fysisk aktivitet er viktig for å motvirke denne utviklingen.

Dagens situasjon er slik at usunne varer er billige mens sunne varer er dyre. Dette gjør at sosiale og økonomiske ulikheter blant annet speiles i kostholdet og følgelig i helsa vår. En gjennomføring av en sunn skatteveksling vil bidra til at alle vil ha lik mulighet til å ta gode valg.

Samtidig vil sterkere ambisjoner om fysisk aktivitet i skolen bidra til at norske barn og unge vil kunne danner gode grunnlag til sosiale og aktive liv som fortsetter i voksenalderen. Minimum én times daglig fysisk aktivitet i skolen vil danne forutsetninger for god helse utover livsløpet. Øremerkede bevillinger og krav til kommunene vil gi de yngste en mer aktiv hverdag.

Det er på tide å gå fra forsiktighet og ytterligere langstrakte utredninger til en uredd folkehelsepolitikk som tar strukturelle grep for befolkningens helse.

Her er hele vårt høringssvar: Høringssvar for Folkehelsemeldingen 19.04.2023.pdf