
Viktig gjennomslag for kols-pasientene: Nå skal sykepleiere kunne gjennomføre årskontroller
Helseminister Jan Christian Vestre har i dag lagt frem flere endringer i fastlegeordningen – og blant tiltakene er flere viktige gjennomslag for LHL og våre pasientgrupper.
Ett av de mest betydningsfulle grepene er at sykepleiere nå skal kunne utløse takst for konsultasjoner i fastlegekontor. Dette skal blant annet omfatte årskontroller av kols og diabetes, livsstilsveiledning og annen pasientopplæring. Endringen er et konkret skritt mot mer tverrfaglige fastlegekontor – et hovedkrav fra LHL i arbeidet med å modernisere fastelegetjenesten.
Dette er en seier for pasientene og for faglig fornuft. Å la sykepleiere ta en større rolle i oppfølgingen av kronikere er både effektivt og riktig. At helseministeren løfter frem årskontroller for KOLS som et eksempel, er et tydelig tegn på at vår stemme blir hørt.
![]()
Løft for kols etter målrettet innsats
At årskontroll for kols nevnes spesifikt av helseministeren, er ingen tilfeldighet. LHL har det siste året løftet kols tydelig frem på den politiske dagsordenen – med mål om å få på plass en nasjonal prioritering av kols og bedre strukturer for oppfølging.
Kolsløftet: Et bedre liv med kols
Dette viser at det nytter å stå på. Kols har lenge vært underprioritert, men nå ser vi konturene av et skifte. At årskontroller for kols blir en del av standardoppfølgingen i fastlegekontorene – gjerne gjennom tverrfaglige team – kan gi mange pasienter et bedre og mer forutsigbart liv, sier Fredriksen.
Tverrfaglighet og modernisering henger sammen
LHL har lenge argumentert for at tverrfaglige team rundt fastlegen er avgjørende for å sikre kvalitet i fastlegetjenesten, særlig for pasienter med kroniske og sammensatte behov.
– Det handler ikke bare om å spare tid for fastlegen – det handler om å bruke hele laget rundt pasienten. Å formalisere rollen til sykepleiere i oppfølgingen av kronikere gir både høyere kvalitet og bedre ressursbruk, sier Fredriksen.
Fastlegekrisen er ikke over – men det går riktig vei
Regjeringen la også frem ferske tall som viser at ventelistene til fastlegeordningen er kraftig redusert det siste året – fra 230 000 til 136 000 personer. Samtidig har antall fastleger økt, og nesten 200 av de nye fastlegene i 2023 ble ansatt i kommunale legekontor.
LHL mener dette viser at de økonomiske og strukturelle grepene som er gjort de siste årene, har hatt effekt – men at arbeidet må fortsette.
Vi har lenge advart mot konsekvensene av fastlegekrisen, særlig for kronikerne. Det er derfor svært positivt at flere nå har fått fastlege og at det bygges videre på løsninger som styrker kvaliteten og kapasiteten i tjenesten, sier Fredriksen.
Modernisering med mennesket i sentrum
Regjeringens forslag inneholder også en bred satsing på digitalisering – med krav om digital timebestilling, digitale konsultasjoner og utvikling av nye samhandlingsløsninger. LHL er positive til modernisering, men understreker at teknologi må støtte – ikke erstatte – relasjonen mellom pasient og lege.
Digitalisering er viktig, men det må skje på pasientenes premisser. Mange av våre medlemmer trenger fysisk oppfølging og personlig kontakt. Derfor er vi glade for at regjeringen ikke bare satser på teknologi, men også på menneskelige ressurser og tverrfaglige løsninger, sier Fredriksen.