Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Et samlet, tydeligere og sterkere LHL

Uttalelse fra landsmøtet 2025.

LHL har gjennom snart 85 år vært en viktig støtte for mennesker som lever med hjerte- og lungesykdom, hjerneslag og andre helseutfordringer. Vi har stått skulder ved skulder i kampen for bedre helsetilbud, pasientrettigheter og økt kunnskap om våre diagnosegrupper.

Fellesskap, kunnskap og handlekraft har alltid vært kjernen i vår bevegelse.
Men som samfunnet har utviklet seg, må også vi. LHL har de siste årene vært gjennom krevende omstillinger, der særlig avviklingen av klinisk drift har vært et tydelig veiskille. I dag står vi sterkere, med en rendyrket rolle som pasient- og interesseorganisasjon. Samtidig viser organisasjonsutredningen tydelig at vi fortsatt må ta grep for å sikre at LHL også i fremtiden er en samlende kraft for våre målgrupper.

Vi må forene det beste fra vår historie med modige valg for fremtiden. Dette landsmøtet setter en tydelig kurs for organisasjonen.

Organisasjonsutredningen gir et klart bilde. LHL har betydelige styrker: et svært høyt omdømme, en solid medlemsmasse, en omfattende frivillig innsats og en viktig politisk rolle. Samtidig peker utredningen på utfordringer vi må ta på alvor: fragmenterte organisasjonsstrukturer, for lav synlighet både lokalt og nasjonalt, svakere kjennskap hos yngre generasjoner og minoritetsgrupper, og en organisasjonskultur som flere steder oppleves som lukket og lite inkluderende.

Skal vi lykkes i å utvikle LHL, må vi samle disse innsiktene til en helhetlig fortelling om hvem vi skal være. Det handler ikke om isolerte vedtektsendringer eller små justeringer, men om å stake ut en felles kurs for hele organisasjonen.

Denne kursen bygger på en tydelig rød tråd som går gjennom alt vi nå foreslår: en samlet, forenklet og fornyet organisasjon, som står støtt på våre verdier om kunnskap, solidaritet og handlekraft.

Den første nødvendige endringen er en tydeliggjøring av vårt formål. Vår nåværende formålsparagraf er omfattende og sprikende. Vi får nå en smalere og mer presis formålsparagraf som løfter frem kjernen i vårt arbeid: mennesker som lever med hjerte- og lungesykdommer, hjerneslag og deres pårørende. En spisset formålsparagraf vil gi oss større kraft, tydelighet og mulighet til å prioritere ressursene våre riktig.

Parallelt presiseres LHLs navn slik at det tydeligere forteller hvem vi er til for. I dag er "LHL" for mange et kjent navn, men innholdet er uklart for nye generasjoner og navnet må alltid forklares. Med et navn som «LHL – Landsforeningen for hjerte, lunge og hjerneslag», skaper vi gjenkjennelse og fellesskap rundt vår kjerneidentitet.

Men formål og navn alene er ikke nok. Hele måten vi er organisert på må støtte opp under denne tydeligheten. Derfor gjennomføres det en opprydding i vår struktur:

Vi må sikre at vi fremstår som ett samlet LHL, der folk bor. Det betyr at vi må unngå overlappende lokallag og uklare strukturer. I stedet skal det finnes ett lokallag per geografisk område, åpent for alle våre diagnosegrupper. Slik bygger vi sterke lokale fellesskap på tvers av diagnoser, aldersgrupper og bakgrunn, og slik gjør vi det enklere for nye medlemmer å finne sin plass.

Vi må også utvikle måten vi representerer medlemsgruppene våre på nasjonalt nivå. Derfor oppretter vi nå tre brede diagnoseutvalg: et hjerteutvalg, et lungeutvalg og et hjerneslagutvalg. Dette vil gi oss en mer demokratisk forankret, faglig sterk og stabil organisering. Det vil også sikre bedre kontakt med pasientene og gi deres stemmer større tyngde i vårt interessepolitiske arbeid.

Men skal vi virkelig lykkes, må vi løfte blikket videre: til grunnfjellet i LHL – vår frivillighet og våre lokallag. Vi må utvikle LHLs frivillighet og lokale aktiviteter for en ny tid.

Frivilligheten er og skal forbli livsnerven i LHL. Våre lokallag er steder der mennesker møtes for å trene, lære, mestre og finne fellesskap. Her ligger vår styrke.

Vi lever i en tid hvor befolkningen eldes raskt, og hvor flere enn noen gang vil leve med kroniske sykdommer. Helsetjenesten opplever et betydelig press, og behovet for fellesskap, støtte og aktiviteter utenfor de offentlige systemene vokser. Her har LHL en uvurderlig rolle å spille.

Men skal vi lykkes, må vi være relevante for alle som trenger oss. Norge er i endring. Befolkningen blir mer mangfoldig. Vi vet at flere av våre diagnosegrupper er overrepresentert blant mennesker med minoritetsbakgrunn, men at disse gruppene i liten grad har funnet veien til LHL. Dette er en utfordring – men også en stor mulighet. For en organisasjon bygget på kunnskap, solidaritet og handlekraft, er det en selvfølge at vi skal være åpne, inkluderende og tilgjengelige for alle som trenger oss, uavhengig av språk, bakgrunn eller livshistorie.

Utviklingen i frivillig sektor viser at nye generasjoner har andre forventninger enn før. De ønsker fleksible former for engasjement, tydelig mening med innsatsen, mulighet til å bidra i små steg, og personlig anerkjennelse. De vil ikke nødvendigvis bruke timevis i tradisjonelle styremøter, men ønsker å delta på aktivitet, bidra på arrangement, være en ressurs i fellesskapet.

Dette betyr at vi må fornye kulturen i våre lokallag. De må være kjennetegnet av åpenhet, raushet og energi, og speile mangfoldet i dagens Norge. Vi må senke terskelen for å delta, invitere bredt, verdsette alle bidrag – store som små. Vi skal bygge en frivillighetskultur der menneskene er viktigere enn strukturene, og der fellesskapet vokser fordi folk opplever mening og mestring.

Vi må samtidig utvikle våre aktiviteter slik at de treffer flere. Ikke bare gjøre mer av det samme, men skape nye møteplasser som åpner dørene for dem vi hittil ikke har nådd. Treningstilbud og likepersonsarbeid vil fortsatt være kjerneaktiviteter, men vi må også utvikle sosiale møteplasser, kulturaktiviteter, familieaktiviteter og andre former for lavterskeltilbud som speiler mangfoldet blant dem som lever med sykdom i Norge i dag.

Det handler også om å lære av hverandre. Lokallag som lykkes med å vokse, inkludere og utvikle seg, må inspirere andre. Vi må bygge en lærende organisasjon, der erfaringer deles, der suksesshistorier løftes frem, og der vi sammen utvikler det LHL vi trenger for fremtiden.

Vår felles målsetting må være:

LHLs lokallag skal være en arena der alle føler seg velkomne, hvor alle kan bidra, og hvor vi sammen skaper et bedre liv for flere.