Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Utprøvende behandling - noe for deg?

Å velge om du skal delta i utprøvende behandling eller ikke, er et viktig og personlig valg.

Informasjonen i denne brosjyren kan forhåpentligvis være til hjelp. Den er skrevet til deg som er pasient, pårørende eller venn og er interessert i å finne ut mer om utprøvende behandling i Norge.

Se brosjyren her

 

Kliniske studier, eller utprøvende behandling er forskning på effekten av nye behandlingsmetoder, og på om bivirkningene er akseptable.

Å delta i utprøvende behandling betyr at du tar en aktiv rolle i egen sykdom. I noen tilfeller kan du få tilgang til ny behandling før den blir gjort tilgjengelig for andre. Det er viktig å være klar over at behandlingen du får kan være ny og at effekten derfor er uviss. Det kan derfor tenkes at ikke alle vil ha nytte av den, men din deltagelse kan også bidra til å hjelpe andre som har den samme sykdommen både i Norge og i andre land.

Det vil alltid være en viss risiko ved å delta i utprøvende behandling, og du må derfor vurdere både mulig nytte og risiko ved å delta. Behandlingen kan gi bivirkninger som både er kjente og ukjente. Etter hvert som studien går fremover, kan det også dukke opp ny kunnskap som har betydning for vurderingen av din nytte og risiko ved å delta. Som deltaker vil du få grundig informasjon før, under og etter studieperioden. Du kan til enhver tid velge å trekke deg fra studien uten å måtte begrunne dette nærmere.

Informasjonsheftet er et samarbeid mellom LHL, Spafo Norge, Hodepine Norge, CarciNor, Føflekkreftforeningen, MS-forbundet, LMI (Legemiddelindustriforeningen), Norsk Revmatikerforbund, Astma- og allergiforbundet, Psoriasis- og eksemforbundet, RP-foreningen og Novartis.