Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Barn i klasserom på skole
Foto: Taylor Wilcox, unsplash

10 tips for bedre inneklima i klasserommet

Dårlig inneklima kan føre til redusert konsentrasjon, hodepine og økt risiko for å utvikle astma. Heldigvis finnes det noen enkle tiltak.

  1. Barn og unge lærer best når temperaturen er mellom 20–24 grader. Et termometer hjelper deg å holde oversikt. Bruk gjerne vinduer og ventiler for å regulere innetemperaturen dersom klasserommet mangler et godt ventilasjonsanlegg.
  2. Forskning viser at god luftkvalitet med riktig mengde CO2 har betydning for prestasjonsevnen til elevene. En CO2-måler gjør det mulig å holde oversikt. Overstiger verdiene 1 000 PPM bør man forlate klasserommet og lufte.
  3. Renhold begynner allerede ute - ved å ha en avskrapningsrist eller dørmatte utenfor inngangspartiet unngår du at mye grovsmuss og snø tas med inn.
  4. Yttertøy og utesko bør stå ute i gangen for å unngå at fukt og skitt tas med inn i klasserommet. Egne innesko kan være lurt.
  5. Unngå å bruke rengjøringsspray - kjemikalier fra sprayen kan medføre risiko for lungesykdom når det pustes inn. En mikrofiberklut kan være like effektivt.
  6. Fukt og råte er grobunn for oppvekst av helseskadelig muggsopp. Dusjrom, toaletter, kjøkken og kjeller på skolebygg er særlig utsatt og bør sjekkes nøye.
  7. Fukt og kondens på vinduer og vegger indikerer risiko for fukt og råteskade. Sørg for å fjerne fukttilskudd og luft litt ekstra der hvor det er mistanke om høy luftfuktighet. Luftfuktigheten i klasserommet kan du måle ved hjelp av et hygrometer.
  8. Unngå heldekkende tepper, det samler mye støv, påvirker luftkvalitet negativt og er vanskelig å rengjøre.
  9. Ved å gjennomføre regelmessige spørreundersøkelser blant elever og lærere kan skoleledelsen få viktig innsikt om inneklimaforholdene, og gjøre bedre og mer innsiktsbaserte tiltak.
  10. Service og vedlikehold er nøkkelen til velfungerende og effektive ventilasjonssystemer. For å sikre at anlegget fungerer som det skal, bør du gjennomføre jevnlig service.

 

10 tips for bedre inneklima i klasserommet

Last ned våre 10 tips

Last ned

Kilde

Tipsene er utarbeidet av LHL Astma og allergi, og fagdirektør i GK og professor ved OsloMet Mads Mysen.

Les mer om

Skal barnet ditt på leirskole?

Mange skolebarn får tilbud om et opphold på leirskole i løpet av skolegangen. Hvis barnet ditt har utfordringer i form av astma, allergier eller andre sykdommer har vi laget en huskeliste med gode tips før leirskoleoppholdet.

Få nyhetsbrev fra LHL

Få tips og råd om fysisk aktivitet og helse, kosthold og ernæring, allergi, luft, pasientrettigheter og mye mer som kan hjelpe deg med å få en god helse og et bedre liv.

Velg nyhetsbrev:

Du kan når som helst melde deg av. Personvern og dine data. Vi bruker Mailchimp.