Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Kaldt ute
Foto: Shutterstock

Astma og kulde

Det er ingenting i veien for at barn og voksne med astma kan være ute selv om kvikksølvet kryper nedover på gradestokken. Ta de riktige forholdsreglene og nyt uteaktiviteter også om vinteren.

Barn, ungdom og voksne med kroniske luftveissykdommer, og spesielt astma og kols, tåler kulden dårligere enn andre. Å puste inn kald luft fører til avkjøling av luftveiene og påfølgende irritasjon i slimhinnen. Resultatet er at luftveiene trekker seg sammen og at passasjen snevres inn slik at det blir tyngre å puste.

Les mer: Astma hos barn.

Det vil være individuelle forskjeller på hvor kaldt det må være før pusteproblemer oppstår. Den enkelte må finne ut hvor grensen går, og når det er lurt å dekke til nese og munn. Ved å puste gjennom et skjerf, en høy jakkekrave, en buff eller et annet plagg foran nese og munn, blir luften man puster inn både litt varmere og litt fuktigere og man kan unngå pusteproblemer. Det finnes også forskjellige hjelpemidler som man kan bruke for å varme opp lufta, som ulike varmemasker eller lungplus som er et munnstykke. Apoteker og enkelte sportsbutikker selger masker med filter som varmer opp luften ved innånding. Erfaringer fra idrettsmiljøet har vist at gjentatt fysisk aktivitet ute i kulden også kan øke risikoen for å få astma.

Hvor godt tåler barn kulde?

Riktig påkledning er viktig hvis man vil ha det gøy ute om vinteren. Verken barn eller voksne klarer å kose seg i snøen hvis tærne eller nesetippen føles frosne. Husk imidlertid at barnet kan få plager og skader som følge av kulden selv om kroppen føles varm. Det finnes ingen fasit for hvor mange kuldegrader det kan være når man tar med barna ut. Spedbarn tåler ikke kulde så godt. I Norge er det jo helt vanlig at man legger barna ut og sover også om vinteren. Ønsker du å legge babyen ut i vognen, er det viktig å holde barnet under oppsyn og sjekker at det er godt og varmt.

Husk også at vind kan gjøre at det føles langt kaldere enn gradestokken viser.

Astma og kulde

Har barnet astma, bør man ta ekstra hensyn til dette. Ved astma er luftveiene mer ømfintlig for luften som pustes inn. Både kulde og fysisk aktivitet kan forverre astma. Det anbefales derfor ikke at barn med astma bruker kuldebeskyttelse når det er kaldere enn mellom -5 og -10 grader.

Råd for utelek om vinteren:

  1. De aller minste har tynn hud og er mer utsatt for frostskader. Mest utsatt er ansikt, spesielt nesetipp og øreflipper, fingre og tær.
  2. Smør huden med en fet krem minst 30 minutter før de skal ut.
  3. Mange barnehager har en grense på minus - 10°C for lek utendørs.
  4. Ved vind og fuktig luft bør utetiden begrenses til 30–40 minutter.
  5. Følg med på hud i ansikt og ørere. Hvite flekker kan være tegn på forfrysning

Kan jeg trene?

Regelmessig fysisk aktivitet er viktig for alle og spesielt for de med astma eller kols fordi det gir bedre kontroll på sykdommen. Når det er kald vær, vil det ofte også være mer forurensing fra biltrafikk og fyring. Unngå områder som ligger tett inntil veier med stor trafikkbelastning.

Les også: 11 gode råd når uteluften er forurenset

Man kan også trene i kulden. Intensiteten bør selvsagt være lavere enn ellers, og det er viktig å varme opp lengre og roligere enn normalt. De som har anstrengelsesutløst astma må huske på å ta anfallsmedisin 15-20 minutter før aktiviteten starter.

Det er ingen fasit på hvor kaldt det må være før barna må holdes inne. Foreldre må selv vurdere dette ut fra barnets alder og sykdomstilstand. Man må også ta med i betraktningen at vind gjør at det oppleves kaldere enn hva gradestokken faktisk viser. Det anbefales ikke å trene hardt ved temperaturer ned mot minus 15, men dette er individuelt og for andre kan minus 5 være grensen. 

Få nyhetsbrev fra LHL Astma og allergi

Få nyttig informasjon og gode råd om astma, allergi, eksem, inneklima og utemiljø.

Velg nyhetsbrev:

Personvern og dine data. Vi bruker Mailchimp. (Du kan når som helst melde deg av.)