Beskytt lungene i kulda
Barn, ungdom og voksne med kroniske luftveissykdommer, og spesielt astma og kols, tåler kulden dårligere enn andre. Ved å puste gjennom et skjerf, en høy jakkekrave, en buff eller et annet plagg foran nese og munn, blir luften man puster inn både litt varmere og litt fuktigere og man kan unngå pusteproblemer.
Det finnes også ulike hjelpemidler som man kan bruke for å varme opp lufta, som ulike varmemasker eller lungplus.
Å puste inn kald luft fører til avkjøling av luftveiene og påfølgende irritasjon i slimhinnen, spesielt for dem som allerede har luftveisplager.
Resultatet er at luftveiene trekker seg sammen og at passasjen snevres inn slik at det blir tyngre å puste. Det vil være individuelle forskjeller på hvor kaldt det må være før pusteproblemer oppstår. Den enkelte må finne ut hvor grensen går, og når det er lurt å dekke til nese og munn.
Viktig med fysisk aktivitet i frisk luft
Det er imidlertid ingen bestemt nedre temperaturgrense for når man kan oppholde seg utendørs. Om luftkvaliteten er god og luftfuktigheten lav kan man med fordel være aktiv ute med gåturer, stavgang, skiturer, aking og lek.
Regelmessig fysisk aktivitet er viktig for alle og spesielt for de med astma eller kols fordi det gir bedre kontroll på sykdommen. Når det er kald vær, vil det ofte også være mer forurensing fra biltrafikk og fyring. Unngå områder som ligger tett inntil hovedveier.
Kols og trening
Mestring av hverdagen gjennom fokus på trening og kosthold, er en viktig del av behandlingen ved kols. Regelmessig fysisk aktivitet har en positiv effekt på sykdommen. Mange tror det er farlig å trene, men jevnlig trening gir en bedret funksjonsevne og livskvalitet , uansett alder og sykdomsgrad. Mange med kols rammes av angst og depresjoner, og isolerer seg lett fordi de ikke orker så mye som før. Trening har stor dokumentert effekt også i forhold til psykisk helse.
God oppvarming
Man kan også trene i kulden. Intensiteten bør selvsagt være lavere enn ellers, og det er viktig å varme opp lengre og roligere enn normalt. De som har anstrengelsesutløst astma må huske på å ta anfallsmedisin 15-20 minutter før aktiviteten starter.
Det er viktig å huske på at vi produserer mindre varme når tempoet senkes. Derfor er det viktig å kle seg varmt. Hver enkelt må vurdere sin fysiske funksjon og sitt behov for pauser.
Influensavaksine
LHL og helsemyndighetene anbefaler de som har en kronisk sykdom, slik som lunge, hjerte- og karsykdom, og de over 65 år til å ta influensavaksinen. Den bør helst tas i september, oktober eller november og gir beskyttelse etter èn til to uker. Ved kronisk lungesykdom anbefales også vaksine mot lungebetennelse hvert 5 – 8 år.

Bli medlem i LHL
Som medlem støtter du LHLs arbeid for mennesker med hjerte- og karsykdom, lungesykdom, hjerneslag og pårørende, og får en rekke gode tilbud og medlemsfordeler.
Bli medlem