Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Dame hører musikk med hodetelefoner
Foto: Vinzent Weinbeer, Pixabay

10 tips for god hjernehelse

– Slagrammede viser jo oss andre hvor mye det går an å utrette. Opptrening etter hjerneslag er i praksis hjernetrening, fastslår hjerneforsker Kaja Nordengen. Hun er tydelig i sin tilbakemelding: Trening gir deg en mere robust hjerne, og det er aldri for sent å begynne.

Hjernetrening er moro!

– Det er aldri for sent å starte treningen, sier Nordengen, som nylig har gitt ut boka "Hjernetrening".

Nordengens nye bok "Hjernetrening" beskriver mange gode tiltak for å vedlikeholde hjernen og holde den i form. Ved å lære seg nye ting utfordres hjernen vår, og det er med på å utvikle nye kontaktpunkter mellom hjernecellene. Ved å repetere det du har lært, styrkes forbindelsene mellom nervecellene. På denne måten skaper man en mere robust hjerne som er bedre rustet hvis hjernehelsesykdommer som demens og hjerneslag rammer. I tillegg er det moro å lære seg nye ting, og dette skaper mestringsfølelse for den det gjelder.

Hun råder oss videre til å ta utgangspunkt i daglige aktiviteter for drive hjernetrening, men å gjøre tingene på en annen måte enn den vanlige innlærte: Puss tennene med motsatt hånd. Tast tekstmeldinger med den andre tommelen enn det du vanligvis gjør. Gå av sykkelen på motsatt side enn det du vanligvis bruker.

Blir man god på å gjøre aktiviteter med begge hendene, styrkes kontakten mellom hjernehalvdelene. Slå av GPS-en i bilen og finn veien etter å ha studert kartet. Tren på det du synes er vanskelige oppgaver. Lær deg fem nye ord på et annet språk. Tren på å gå i butikken uten handleliste, men å memorere det du har bruk for.

For å huske det bedre, kan du lage deg en indre huskeregel, eller knagger, å henge de ulike tingene på. Forsøk å visualisere det du trenger, og bruk deretter den mentale reiseruten på handleturen.

Kaja Nordengens ti tips for god hjernehelse:

  1. Legg til rette for søvn
    God søvn er avgjørende for at man skal ha god evne til å bruke hjernen i våken tilstand. Søvnen er kroppens kilde til ny energi, og er viktig for at immunforsvaret vårt skal fungere. Mens vi sover skjer det også en opprydding i hjernen som gjør oss opplagte til å ta fatt på en ny dag. (1)
  2. Tren fysisk
    Anbefalingene fra Helsedirektoratet for voksne er å være aktiv med moderat intensitet i minst 150–300 minutter ukentlig, eller minst 75–150 minutter med høy intensitet hver uke. (2)  Kombinasjon av dette er også aktuelt. Å gjøre en aktivitet i 30 minutter daglig er et godt utgangspunkt. Finn noe som føles meningsfylt og motiverende.
  3. Lær et instrument
    Er du glad i musikk? Har du hatt lyst å lære deg og spille et instrument? Synge i kor? Gjør noe med det. Studier viser for øvrig at musikkterapi virker positivt etter et hjerneslag, og har effekt både på språkfunksjon og også på kognitive utfordringer. (3)
  4. Lær et nytt språk
    Hjernen utfordres ved å lære seg et nytt språk. Føles det vanskelig, kan du begynne ned noen ord hver uke. For eksempel kan du sette deg mål om å lære deg fem nye ord hver uke. Tren på disse når du er i ulike situasjoner, som å gjøre innkjøp eller går til jobb.
  5. Spis sunt
    For å gi optimale forhold for hjernen er det viktig at maten du spiser er riktig sammensatt og inneholder nødvendige næringsstoffer. Hjernen trenger kontinuerlig påfyll.
  6. Drikk nok vann
  7. Fjern stressfaktorer
    Stress påvirker konsentrasjonen og gir vansker med nylæring. Stress kan i tillegg påvirke søvnkvalitet og gi uro og bekymringer.
  8. Les bøker fremfor å se på tv
    TV-titting er en passiv form for læring, om du lærer noe. Å lese utfordrer hjernen i mye større grad enn å se TV.
  9. Vær sosial
    Det å møte andre og nye mennesker krever at du må konsentrere deg. Huske navn og forholde deg i den sosiale settingen. Mange slagrammede opplever at dette er en stressende situasjon, men likevel gir det god energi å være sammen med mennesker som du trives med.
  10. Utfordre deg selv
    Synes du noe er vanskelig? Grip tak i dette og gi deg selv utfordringer i forhold til akkurat det. Bryt vaner og finn nye måter og løse hverdagens gjøremål på.

Gi deg selv en variert hverdag med et stimulerende miljø. Bruk hjernen så mye som mulig. Hjernetrening er en kraftfull metode for å få en sterkere hjerne. Spesielt gir dette effekt på egenskaper som hukommelse, konsentrasjon, oppmerksomhet og evne til å regulere følelser. "Use it or loose it" gjelder i aller høyeste grad for hjernen.

Kaja Nordengen

Kaja Nordengen

Hjerneforsker, lege med spesialisering innen nevrologi

Hun tok doktorgrad i nevrologi ved Universitetet i Oslo fra 2007 til 2014. Fra 2015 har hun vært lege i spesialisering ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.

Kaja Nordengen har skrevet bestselgerne "Hjernen er stjernen" og "Hjernetrening – slik holder du hjernen i form".

Kilder

  1. https://www.lhl.no/lhl-hjerneslag/livet-etter/sovnvansker-etter-hjerneslag/
  2. Voksne og eldre – generelle råd - Helsedirektoratet 
  3. https://www.lhl.no/lhl-hjerneslag/aktuelt/musikkterapi--virker-gunstig-pa-hjerneslag/
Løpe

Egentrening etter hjerneslag

Informasjon om generelle treningsprinsipper og eksempler på trening i konkrete hverdagslige aktiviteter, for pasienter og pårørende.

Bli med på Hjertekampen

Tren med LHL: 3 x 30 minutter i uken for et sterkere hjerte

Aktivitet bidrar til god helse. Bli med på Hjertekampen, et gratis, enkelt og inspirerende treningsprogram og kostholdsprogram. Det er utviklet av LHLs fysioterapeuter sammen med lege og ernæringsfysiolog.

Tren med LHL - Hjertekampen