Hjertesikre soner: Fra lokal pilot til nasjonal satsing
Uttalelse fra landsmøtet 2025.
Plutselig hjertestans rammer over 4 000 nordmenn hvert år. Altfor få overlever – i hovedsak fordi tilgang til hjertestartere fortsatt er begrenset når de trengs som mest. 67 prosent av alle hjertestans skjer i eller nær hjemmet, mens hjertestartere som regel er plassert på arbeidsplasser eller offentlige bygg, ofte utilgjengelige etter arbeidstid. Hjertesikker Sone® er LHLs initiativ for å gjøre en avgjørende forskjell i denne situasjonen.
Gjennom utplassering av offentlig tilgjengelige hjertestartere utendørs i boligområder og ved møteplasser der folk ferdes, kombinert med opplæring i livreddende førstehjelp og frivillig oppfølging gjennom Hjertevakter i LHLs lokallag, vil vi skape tryggere lokalsamfunn og redde flere liv.
Prosjektet har vært testet ut i en vellykket pilot i Fredrikstad, Hvaler og Østfold, hvor snart 50 Hjertesikre Soner er etablert i løpet av to år. Erfaringene fra piloten viser at modellen fungerer godt både teknisk, organisatorisk og i samspill med lokale frivillige.
Landsmøtets mål
LHLs landsmøte ønsker å ta Hjertesikker Sone® fra lokalt pilotprosjekt til en nasjonal satsing. Målet må være at flest mulig av norske kommuner får etablert hjertesikre soner, og at ingen innbyggere skal måtte være langt unna en tilgjengelig hjertestarter. Skal dette lykkes kreves det aktivt arbeid i LHLs lokallag og en langsiktig og bærekraftig finansieringsmodell.
Landsmøtet vedtar følgende
- LHL vil gjøre Hjertesikker Sone® til et nasjonalt prosjekt.
- Skal vi lykkes med dette må det sikres grunnfinansiering av prosjektet. Landsmøtet ber administrasjonen arbeide aktivt for å sikre grunnfinansiering av den nasjonale utrullingen. Det må søkes støtte fra nasjonale stiftelser, private bidragsytere og næringsliv.