Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Hjemmelaget grovt brød
Foto: Synøve Dreyer

Hjemmelaget grovt brød

Prøv å bake ditt eget brød. Disse brødene er grove og saftige, inneholder lite salt og holder seg ”ferske” flere dager i strekk.

Ingredienser til 2 store eller 3 små brød

Ingredienser

  • 1 liter lunkent vann
  • 2 ss olje (raps eller oliven)
  • 1 pk tørrgjær
  • 2 dl helkorn (bygg eller hvete) som har ligget og svellet i litt lunkent vann i 2–3 timer
  • 2 dl linfrø
  • 2 dl kruskakli
  • 2 dl havregryn
  • 4 dl sammalt hvete grovmalt
  • ca. 8 dl sammalt hvete finmalt
  • Maks én ts salt

Slik gjør du

  1. Legg gjæren i en stor bolle, hell i litt vann og rør ut gjæren. Ha i resten av vannet og oljen. Ha deretter i helkorn (la vannet renne av først), linfrø, kruskakli, havregryn og salt. Rør deretter i melet.
  2. La deigen heve under et håndkle i 1/2–1 time. Elt ut deigen, ha den i to smurte brødformer, og la den etterheve i ca. 1/2 time. Stek deretter i ovnen på 190°C i ca. 50 minutter.

Næringsinnhold per porsjon

  • Energi: 126  kcal
  • Fett: 2,8 g (20 E%) (hvorav mettet fett: 0,3 g)
  • Karbohydrater: 17,5 g (56 E%) (Hvorav sukkerarter: 0,7 g)
  • Fiber: 5,3 g (8 E%)
  • Protein: 4,9 g (16 E%)
  • Salt: 0,2 g