Langtidshevet brød med honning
Gir ett stort eller to middels store brød.
Porsjoner
1
Tidsbruk
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Medium
Brødet er grovt (inneholder 60 % fullkorn) og oppfyller kriteriene for Nøkkelhullsmerket.
Ingredienser
- 10 gram gjær
- 3 ½ dl lunkent vann
- 1 ½ dl yoghurt naturell eller annet syrnet melkeprodukt (f.eks. kulturmelk)
- 1–2 ss honning
- 450 gram sammalt hvetemel
- 1 ½ ts salt
- 300 gram hvetemel
Slik gjør du
- Rør ut gjæren i det lunkne vannet, og rør i yoghurt, honning og sammalt mel. La fordeigen stå tildekket i en halv time.
- Tilsett salt og hvetemel. Elt hele deigen sammen til den er smidig, gjerne i kjøkkenmaskin. La deigen heve tildekket i ca. tre timer i romtemperatur.
- Form deigen til et stort, ovalt brød (som et landbrød) på en stekeplate med bakepapir, eller fyll to brødformer. La brødet etterheve ca. 20 minutter med et håndkle over.
- Forvarm stekeovnen til 200°C. Pensle brødene med vann og snitt overflaten med en skarp kniv. Dryss litt hvetemel eller havregryn over.
- Stek brødet ved 200°C i ca. 40–45 minutter på nederste rille.
Næringsinnhold per porsjon
Energi | 232 kcal |
Fett | 1,8 g |
Hvorav mettet fett | 0,4 g |
Karbohydrater | 41,3 g |
Hvorav sukkerarter | 3,6 g |
Protein | 9 g |
Fiber | 5,8 g |
Salt | 0,7 g |
Basert på en oppskrift fra Hjerteforeningen i Danmark.