Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Langtidshevet brød med honning

Langtidshevet brød med honning

Gir ett stort eller to middels store brød.

Brødet er grovt (inneholder 60 % fullkorn) og oppfyller kriteriene for Nøkkelhullsmerket.

Ingredienser

  • 10 gram gjær
  • 3 ½ dl lunkent vann
  • 1 ½ dl yoghurt naturell eller annet syrnet melkeprodukt (f.eks. kulturmelk)
  • 1–2 ss honning
  • 450 gram sammalt hvetemel
  • 1 ½ ts salt
  • 300 gram hvetemel

Slik gjør du

  1. Rør ut gjæren i det lunkne vannet, og rør i yoghurt, honning og sammalt mel. La fordeigen stå tildekket i en halv time.
  2. Tilsett salt og hvetemel. Elt hele deigen sammen til den er smidig, gjerne i kjøkkenmaskin. La deigen heve tildekket i ca. tre timer i romtemperatur.
  3. Form deigen til et stort, ovalt brød (som et landbrød) på en stekeplate med bakepapir, eller fyll to brødformer. La brødet etterheve ca. 20 minutter med et håndkle over.
  4. Forvarm stekeovnen til 200°C. Pensle brødene med vann og snitt overflaten med en skarp kniv. Dryss litt hvetemel eller havregryn over.
  5. Stek brødet ved 200°C i ca. 40–45 minutter på nederste rille.

Næringsinnhold per porsjon

  • Energi: 232 kcal
  • Fett: 1,8 g (hvorav mettet fett: 0,4 g)
  • Karbohydrater: 41,3 g (Hvorav sukkerarter: 3,6 g)
  • Protein: 9 g
  • Fiber: 5,8 g
  • Salt: 0,7 g

Basert på en oppskrift fra Hjerteforeningen i Danmark.