Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

E-post for tillitsvalgte

Tillitsvalgte med verv "Leder" og "IT-kontakt / Medlemsansvarlig" får e-postkonto av LHL, med tilgang til lagets e-post. Veiledning: Slik får du tilgang til epost. Og - logg inn på e-post.

Illustrasjon av kunstig intelligens
Foto: Alexandra_Koch, Pixabay

Meta, AI (KI) og personvern

Meta vil bruke ditt innhold til å trene sine AI-modeller. Kan de det? Kan du reservere deg?

Den siste tiden har det vært mye debatt om at Meta vil bruke vårt innhold på deres plattformer til å trene sine egne AI-modeller. Kan de gjøre dette?

Det er viktig å være klar over at flere av teknologi-gigantene også gjør dette. Googles personvernregler har nesten identisk tekst som Metas. Plattformer som Snapchat og X (Twitter) beskriver at de bruker dine data «til å utvikle våre tjenester», uten å angi spesifikt om det innebærer å trene AI på din tekst og dine bilder. TikTok er kinesisk! I Kina har de andre holdninger til personvern, enn EU og USA har. I tillegg er EU og USA uenige om håndtering av og overføring av persondata (ref. bl.a. en dom ("Schrems II-dommen") i EU-domstolen i 2020). Dette er relevant fordi når du bruker Facebook, med flere, så overføres dine data fra EU til USA.

Siste oppdatering

14. juni 2024: Meta tvinges til å utsette treningen av AI-modeller på europeiske brukeres data etter påtrykk fra det irske datatilsynet. Ifølge tilsynet er de i fortløpende samtaler med Meta for å kartlegge om trening av AI-systemer på brukerdata uten samtykke bryter med EUs personvernforordning (GDPR). Meta sier de er skuffet over utsettelsen og hevder datatilsynene har vært informert om planene siden mars i år. Meta sier de samtidig avventer lanseringen av Meta AI i Europa på ubestemt tid.

(Siden Meta / Facebook sitt hovedkontor i Europa er i Irland, er det altså det irske datatilsynet som er tilsynsmyndighet - og gjør dette på vegne av og sammen med de europeiske tilsynsmyndighetene.)

Har du informasjon som er åpent tilgjengelig i sosiale medie-kanaler, er det godt mulig at denne informasjonen også blir brukt til å trene AI-modeller.

Alle de store AI-aktørene trener sine modeller på informasjon som er åpent tilgjengelig på internett, så det er sannsynlig at den samme informasjonen allerede er brukt til å trene andre AI-modeller, uten at du vet det. Det samme gjelder all annen informasjon du har delt på internett. Har du en blogg, en nettside eller bruker andre sosiale medier, er sannsynligheten stor for at teksten og bildene dine allerede er brukt til å trene AI-modeller.

Apple har nylig gjennomført WWDC2024 (Apple Worldwide Developer Conference) - der handler det meste / alt om AI!

Har de lov å bruke våre data?

Meta, og andre, mener jo det. Om det er juridisk holdbart ihht. GDPR gjenstår å se. Avklaringene og svaret på dette tar nok tid.

Hva kan du gjøre?

 • Bruk personvernfunksjonene aktivt, på alle sosiale plattformer.
 • Ha et bevisst forhold til hvem som kan se informasjonen din.
 • Du kan sende inn "klageskjema" til Facebook og Instagram. Se oppskrift i lenkene under. Tips: Nettavisen-saken har også eksempel på hva klagen din kan inneholde. Den fungerer. Fristen er 26. juni
 • (IKKE del sånne innlegg som fremstår som at du ikke godkjenner METAs bruk - det er kjedebrev uten mål, mening eller verdi)

Hvis du ikke er komfortabel med at ukjente ser det du deler i sosiale medier, bør du endre synligheten på dine innlegg. Eller du bør slutte å bruke. Og vurdere å slette kontoen(e) dine...

Datatilsynet er opptatt av denne saken: https://www.datatilsynet.no/aktuelt/aktuelle-nyheter-2024/meta-vil-bruke-brukernes-bilder-og-innlegg-til-a-utvikle-ki/

Her er en god oppsummering, med tips og råd: https://www.stalelindblad.no/2024/06/slik-bestemmer-du-om-dine-data-kan-brukes-til-ai-trening/

Nettavisen har en god sak, med forslag til tekst du kan bruke hvis du ønsker å reservere deg på META sine plattformen: https://www.nettavisen.no/okonomi/instagram-og-facebook-vil-trene-sin-ai-med-bildene-og-innleggene-dine-slik-unngar-du-det/s/5-95-1856163 

Og helt til slutt

 • LHL kommer til å fortsette å være i sosiale medier. Vi er bevisste, vi følger med i debattene, og vi vurderer løpende. For - det er ikke helt uproblematisk.
 • Flere av LHLs interessegrupper, med flere, har lukkede grupper på Facebook, der det deles mye, diskuteres, tipses, gis råd m.m. 
  Dette er ikke helt uproblematisk. Men enn så lenge gjør vi ingenting med dette. 
  (Men det er aktuelt å se på alternative plattformer for slik type erfaringsdeling og diskusjon. Som handler om diagnose, leve med og annet.) META sier (enn så lenge) at de kun skal trene på offentlig innhold... 
 • Du må selv ta stilling til din tilstedeværelse, innlegg og deling mv.
 • Og, sist men ikke minst - husk at du også representerer arbeidsgiver når du er tilstede i sosiale medier.

Se også: Klager inn Metas bruk av personlig innhold til KI-trening (forbrukerradet.no, 6. juni 2024)

Husk også:

 • Ytringsfriheten gjelder!
  (Samtidig er ytringsfriheten ikke absolutt - du kan ikke fremsette trusler, ærekrenkelser, privatlivskrenkelser, og trakasserende, diskriminerende eller hatefulle utsagn).
 • Den ulovsfestede lojalitetsplikten innebærer bl.a. at ansatte og tillitsvalgte tilknyttet LHL ikke unødig kan skade LHLs omdømme eller interesser.
  Dette gjelder også utenfor arbeidstid.

Facebook med flere er også gode kanaler for å få frem våre budskap.

Tips: Mer om våre Facebook-sider

Frank Rosendahl Slettebakken

Frank Rosendahl Slettebakken

Leder digitale kanaler
94 86 31 65