Hopp direkte til innhold

Spasme-angina – Prinzmetals-angina

Spasme-angina er en krampe hvor én eller flere av blodårene til hjertemuskelen trekker seg sammen. Denne spasmen fører til en kortvarig surstoffmangel i deler av hjertemuskelen, og dette medfører smerteanfall.

Definisjon

Spasme-angina eller prinzmetals-angina er en spesiell form for krampe hvor én eller flere av blodårene til hjertemuskelen trekker seg sammen.

Denne krampen eller spasmen fører til en kortvarig surstoffmangel i deler av hjertemuskelen, og det er dette som gir smerteanfall.

Årsak

Årsaken til spasmene i kranspulsårene er ikke alltid kjent, men kan utløses av spesielle typer medisiner, stort psykisk stress eller opphold i ekstrem kulde.

De kan også oppstå uten at vi kjenner årsaken.

Det er ikke åreforkalkning som er årsaken til anfallene, slik det er ved vanlig angina pectoris. Det er ofte yngre personer som rammes av denne sykdommen, og flest kvinner.

Legen kan være i tvil om du har angina pectoris på grunn av åreforkalking, eller krampe på grunn av spasmeangina. Man gjennomgår derfor de samme undersøkelsene som pasienter med angina pectoris for å få stilt riktig diagnose.

Symptomer

Du vil oppleve at symptomene er som brystsmerter som ved vanlig angina pectoris, gjerne uten at du har anstrengt deg fysisk. 

Les mer om angina pectoris

Behandling

Behandlingen ved spasme-angina er utelukkende medisinsk. 

Behandlingen går ut på å forebygge kramper i kranspulsårene.

Pasienter med spasme-angina har ofte god effekt av nitroglyserin. I tillegg kan forebyggende behandling med kalsiumblokkere redusere risikoen for karspasmer.

Ballongutvidelse eller bypassoperasjon er uaktuelt fordi det ikke finnes noen permanent forsnevring av årene.

Å leve med hjertesykdom

Her gis medisinsk informasjon, praktiske råd om levesett for deg med hjertesykdom. Brosjyren omtaler spesielt hjerteinfarkt og angina pectoris.

Forebygging

Det viktigste du kan gjøre selv når du har fått diagnosen er å slutte å røyke, hvis du røyker, og ellers leve så sunt som mulig.

Du må kontakte lege hvis du synes at anfallene er kraftigere og varer lengre enn normalt. Da kan du ha fått et hjerteinfarkt

Det er bedre å kontakte lege eller sykehus én gang for mye enn én gang for lite.