Hopp direkte til innhold

LHL Sepsis og Meningitt

Interessegruppe for mennesker som er berørt av Sepsis eller Meningitt.

Vi er her for deg

LHL Sepsis og Meningitt vil arbeide for at de som er berørt av Sepsis eller Meningitt skal kunne ha en plass å henvende seg for støtte, råd og fellesskap.

Når man har gått igjennom en slik alvorlig sykdom, eller er pårørende, så sitter man gjerne igjen med mange følelser, tanker og spørsmål. Da er det fint å kunne ha andre mennesker som har vært igjennom det samme å kunne prate med.

Livet etter

Noe av det vi er involvert i  - og jobber med

Sepsisforskerne på Oslo universitetssykehus har funnet blodprøver som egner seg bedre til å påvise infeksjoner hos pasienter med mulig sepsis i akuttmottaket! Det er spesielt kombinasjonen av to blodprøver (Interleukin 6 og CRP) som egner seg aller best, og kan bistå legen i sin vurdering av om infeksjon foreligger eller ikke. Det er spesielt viktig å tidlig identifisere infeksjoner hos pasienter med mulig sepsis, og dette kan bidra til nettopp dette.

Vi støtter og bidrar til forskningsgruppen for sepsis på Oslo universitetssykehus, og venter spent på ytterligere forskning av gruppen fremover.

Les mer i tidsskriftet Shock

Sepsis (blodforgiftning) er en livstruende tilstand der immunforsvarets reaksjon på en infeksjon fører til organsvikt.

Septisk sjokk er en særlig alvorlig form for sepsis som oppstår når sirkulasjonssystemet ikke greier å opprettholde blodtilførselen til kroppens organer.

På verdensbasis dør mellom 6 og 10 millioner mennesker hvert år av sepsis, og om lag 3 av 1000 voksne mennesker får blodforgiftning i Norge årlig. Selv om hovedgruppen er voksne, kan Sepsis ramme i alle aldre.

Vanlige symptomer:

  • Feber
  • Uttalt sykdomsfølelse og slapphet
  • Frysetokter
  • Rask puls
  • Pustebesvær/rask pust
  • Forvirring
  • Kroppssmerter

Alle disse symptomene behøver imidlertid ikke å være tilstede ved sepsis. Hvis en person får flere av disse symptomene og raskt blir dårligere - ring 113 umiddelbart!

Les mer om sepsis

Meningitt (hjernehinnebetennelse) er en betennelse i hinnene som dekker hjernen og ryggmargen. Hvert år rammes over 5 millioner mennesker over hele verden av hjernehinnebetennelse. Meningitt kan være forårsaket av bakterier, virus, sopp og parasitter.

Bakteriell meningitt er en svært alvorlig og akutt sykdom som kan føre til permanent uførhet eller død. Det er rundt 300 000 dødsfall rundt om i verden hvert år. Mest utsatt er barn og ungdom, men alle aldersgrupper kan få meningitt.

Vanlige symptomer er feber, stiv nakke, lysskyhet, kvalme / oppkast / magevondt, muskelsmerter, krampeanfall, utslett, forvirret / redusert bevissthet, kalde hender / føtter og hodepine.

meningitt-symptomer.jpg

Alle disse symptomene behøver imidlertid ikke å være tilstede ved meningitt. Hvis en person får flere av disse symptomene og raskt blir dårligere - ring 113 umiddelbart!

Les mer om meningitt

Kontakt oss

Adresse
LHL Sepsis og Meningitt v/Birgit Stræde. Postboks 103 Jessheimbyen, 2051 JESSHEIM
Lenke til vår Instagram side
Instagram

Tillitsvalgte og frivillige:

Navn Verv Epost Mobil
Marte Christine Barrera Leder 92 83 55 83
Josephine Jurell Medlem 40 57 13 97
Mona Bahus Medlem 98 83 62 21
Likepersonlinjen

Snakk med en likeperson

Har du behov for å snakke med andre som er, eller har vært, i samme situasjon som deg? Hvordan takler andre hverdagen og livet med sin sykdom?

Tilbudet er et supplement til hjelp og omsorg fra helsevesenet, familie og venner. Alle likepersoner har kurs fra LHL og har taushetsplikt.

Telefon

Likepersonlinjen

Telefon 22 79 90 90. Åpen hverdager kl. 12–18.

Tastevalg 1: hjertesykdom
Tastevalg 2: lungesykdom
Tastevalg 3: hjerneslag
Tastevalg 4: hjerte- eller lungetransplantasjon
Tastevalg 5: covid-19

Mona H Bahus

Mona H Bahus

Likeperson for LHL Sepsis og Meningitt
Likepersonlinjen: 22 79 90 90

Mona er utdannet psykiatrisk hjelpepleier og jobber i hjemmesykepleien. Hun er også likeperson og daglig leder for stiftelsen ALS Norge.

Mona ble selv rammet av sepsis i februar 2018 og hadde enorm flaks som overlevde, takket være dyktig lege på akutten på Ahus.

Hun har savnet et nettverk for oss som har vært syke og pårørende, og som kan øke kompetansen og kjennskapen til sepsis.