Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Neisseria meningitidis / meningococcus | Stop sepsis save lives
Foto: Shutterstock

LHL Sepsis og Meningitt

Interessegruppe for mennesker som er berørt av sepsis eller meningitt.

LHL Sepsis og Meningitt arbeider for at de som er berørt av sepsis og/eller meningitt skal ha en plass å henvende seg for støtte, råd og fellesskap. De ønsker i tillegg å spre informasjon for å øke kunnskapen om sykdommene til det norske folket og helsevesenet.

Når man har gått igjennom en slik alvorlig sykdom eller er pårørende, sitter man gjerne igjen med mange tanker og spørsmål. Da er det fint å kunne møte andre mennesker som har vært igjennom det samme.

Les mer om

Sepsis

Sepsis er en livstruende tilstand der immunforsvarets reaksjon på en infeksjon fører til organsvikt.

Meningitt

Meningitt (hjernehinnebetennelse) er en betennelse i hinnene som omgir hjernen (meningene). Meningitt skyldes infeksjon av hjernehinnene med bakterier eller virus.

Livet etter alvorlig sykdom

Det er ulike følger av sykdommene, og hva en har behov for i tiden etter varierer.

Noe av det vi er involvert i - og jobber med

Sepsisforskerne på Oslo universitetssykehus har funnet blodprøver som egner seg bedre til å påvise infeksjoner hos pasienter med mulig sepsis i akuttmottaket. Det er spesielt kombinasjonen av to blodprøver (Interleukin 6 og CRP) som egner seg aller best, og kan bistå legen i sin vurdering av om infeksjon foreligger eller ikke.

Det er spesielt viktig å tidlig identifisere infeksjoner hos pasienter med mulig sepsis, og dette kan bidra til nettopp dette.

Vi støtter og bidrar til forskningsgruppen for sepsis på Oslo universitetssykehus, og venter spent på ytterligere forskning av gruppen fremover.

Les mer i tidsskriftet Shock

Arbeidet mot smittsom hjernehinnebetennelse

I fjor sommer mistet russeguttene Breadheads (nå "Bread Head Redemption") fra Nadderud videregående skole en kamerat som ble syk av smittsom hjernehinnebetennelse type B. Samme høst hedret de ham med en innsamling på Spleis til inntekt for interessegruppens arbeid med å spre kunnskap om sykdommen og viktigheten av vaksinering:

Nå fronter gruppen en landsdekkende informasjonskampanje for å formidle informasjon om smittsom hjernehinnebetennelse og vaksinering til årets russekull og annen ungdom:

Strykemerker med påskriften "HJERNE + VAKSINE = SANT" er sendt ut til alle videregående skoler i landet, sammen med flygeblader som oppfordrer til å vaksineres mot smittsom hjernehinnebetennelse.

Det er kjempeflott og veldig rørende at de tar et sånt initiativ og hedrer kompisen sin på den måten.

Marte Christine Barrera, leder i LHL Sepsis og Meningitt
Marte Christine Barrera, leder i LHL Sepsis og Meningitt

LHL krever gratis vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse til alle landets 10. klassinger. Det er på tide å innføre vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet i tråd med FHIs anbefaling.

Kontakt oss

Styre
Navn Verv Mobil
Marte Christine Barrera Leder 92 83 55 83
Sonya Li Josephine Jurell IT-kontakt/Medlemsregister 40 57 13 97
Viviana Andrea Grandon Barrera Medlem 92 25 68 27
For alle som er i styret: Her kan du legge til aktiviteter i deres aktivitetskalender: Redigering av aktivitetskalender

Les de sterke historiene

Likepersonstilbudet i LHL Snakk med en likeperson

Har du behov for å snakke med andre som er, eller har vært, i samme situasjon som deg? Hvordan takler andre hverdagen og livet med sin sykdom eller som pårørende?
Tilbudet er et supplement til hjelp og omsorg fra helsevesenet, familie og venner.
Alle likepersoner har gjennomført kurs i LHL, og har taushetsplikt. De arrangerer også treningsgrupper og aktiviteter i LHLs lokallag.

Telefon

Likepersonlinjen

Telefon 22 79 90 90. Åpen hverdager kl. 10–21.

Tastevalg 1: Slagrammet og afasi
Tastevalg 2: Hjerte
Tastevalg 3: Lunge
Tastevalg 4: Andre diagnoser LHL ivaretar
Tastevalg 5: Pårørende

Klinikk

På sykehus og rehabiliteringssteder

LHL har over 300 frivillige likepersoner som er tilstede og tilgjengelig på gitte tidspunkt ved nærmere 30 sykehus og rehabiliteringssteder over hele Norge.

Du finner dem typisk ved et lærings- og mestringssenter, kledd i lilla vest merket LHL, og id-kort.

Sted

Aktiviteter i LHLs lokallag

Det er ulike tilbud i de ulike lagene. Det kan være besøkstjenester (hjemme, på institusjon, i nærmiljøet) og samtalegrupper med erfaringsutveksling. 

Mange har treningsgrupper (på flere nivå, som skal passe for alle), og fysisk aktivitet i gruppe, som stavgang, turgrupper, bowling, golf, boccia, sykkel og ski og mye mer.

Finn ditt nærmeste lokallag, gruppe eller nettverk