Hopp direkte til innhold
Neisseria meningitidis / meningococcus
Foto: Shutterstock

LHL Sepsis og Meningitt

Interessegruppe for mennesker som er berørt av Sepsis eller Meningitt.

LHL Sepsis og Meningitt vil arbeide for at de som er berørt av Sepsis eller Meningitt skal kunne ha en plass å henvende seg for støtte, råd og fellesskap.

Velkommen til LHL Sepsis og Meningitt. Bli gjerne medlem i LHL.

Les den sterke historien til Marte, leder i interessegruppen: Mistet datteren Ariel Helene

Arbeidsområder

 • Økt fokus på sepsis og meningitt i Norge ved å spre kunnskap i media, helsesenter, barnehage/skoler, konferanser og via sosiale medier
 • Likepersonarbeid og støtte for både pasienter og pårørende
 • Øke kompetanse i helsevesenet på både behandling og rehabilitering
 • Flere rettigheter for rehabilitering
 • Forskning på raskere diagnostikk, behandling og rehabilitering
 • Vaksinasjon for Meningitt (barn/ungdom)

Sepsis (blodforgiftning) er en alvorlig sykdom som oppstår når bakterier kommer inn i blodbanen og sprer seg til kroppens organer. På verdensbasis dør mellom 6 og 10 millioner mennesker hvert år av Sepsis, og om lag 3 av 1000 voksne mennesker får blodforgiftning i Norge årlig. Selv om hovedgruppen er voksne, kan Sepsis ramme i alle aldre.

Ved større fokus på sykdommen håper vi på å kunne redde liv ved at flere er oppmerksom på symptomene, da rask behandling er alfa og omega for å overleve uten varige skader.

Meningitt (hjernehinnebetennelse) er en betennelse i hinnene som dekker hjernen og ryggmargen. Hvert år rammes over 5 millioner mennesker over hele verden av hjernehinnebetennelse. Meningitt kan være forårsaket av bakterier, virus, sopp og parasitter. Bakteriell meningitt er en svært alvorlig og akutt sykdom som kan føre til permanent uførhet eller død. Det er rundt 300 000 dødsfall rundt om i verden hvert år. Mest utsatt er barn og ungdom, men alle aldersgrupper kan få Meningitt.

Vi ønsker å få ut mer informasjon om sykdommen og vaksiner til de norske folk og helsevesenet for tidlig diagnostikk og forebygging. Det kan redde mange liv!

 

Har du mistanke om at noen av dine nærmeste har Sepsis eller Meningitt, ring lege/113.

Kontakt oss

E-post:

Følg oss på Facebook

Vi har også en lukket Facebook-gruppe

Arbeidsutvalg

 • Styreleder:
 • Styremedlemmer: og 

Snakk med en likeperson

Har du behov for å snakke med andre som har vært i eller er i samme situasjon? Lurer du på hvordan andre takler sykdom? Vi har egne likepersoner som du kan ringe.

Likepersonstilbudet er et supplement til omsorg og hjelp den enkelte får fra familie, venner og hjelpeapparat. Alle likepersoner har gjennomgått opplæring via LHL, og har taushetsplikt.

Likepersonslinjen

En likeperson i LHL har egenerfaring med sykdom, som pasient eller som pårørende.

Telefon: 22 79 90 90. Åpen: hverdager kl. 12–18

 • Tastevalg 1: hjertesykdom
 • Tastevalg 2: lungesykdom
 • Tastevalg 3: hjerneslag
 • Tastevalg 4: hjerte- eller lungetransplantasjon
 • Tastevalg 5: Covid-19

Likeperson LHL Sepsis og Meningitt

Mona H Bahus

Mona H Bahus

Likeperson for LHL Sepsis og Meningitt
22 79 90 90 (988 36 221)

Mona er utdannet psykiatrisk hjelpepleier og jobber i hjemmesykepleien. Hun er også likeperson og daglig leder for stiftelsen ALS Norge.

Mona ble selv rammet av Sepsis i februar 2018 og hadde enorm flaks som overlevde, takket være dyktig lege på akutten på Ahus.

Hun har savnet et nettverk for oss som har vært syke og pårørende, og som kan øke kompetansen og kjennskapen til sepsis.

Bli medlem i LHL

Har du en diagnose, er pårørende eller ønsker å støtte / delta i en interessegruppe? Da kan du bli medlem i LHL. Du kan velge interessefelt i skjema for innmelding.

Les om medlemskap