Likeperson
Har du behov for å snakke med noen som har vært i eller er i samme situasjon som deg? Lurer du på hvordan andre taklet den første tiden med sykdom? Hvordan er hverdagen med sykdom?
Likepersonlinjen
En likeperson i LHL har egenerfaring med sykdom, som pasient eller som pårørende.
Telefon: 22 79 90 90. Åpen hverdager kl. 12–18.
- Tastevalg 1: Hjertesykdom
- Tastevalg 2: Lungesykdom
- Tastevalg 3: Hjerneslag
- Tastevalg 4: Hjerte- eller lungetransplantasjon
- Tastevalg 5: Covid-19 (Åpen hverdager kl. 18–21 )
En likeperson er først og fremst et medmenneske som kan lytte og dele av egne erfaringer. Likepersonen kan være en støtte for andre i en vanskelig livssituasjon og bidra med kunnskap om muligheter som finnes.
Om likepersonlinjen
Det bærende prinsippet i likepersonsarbeid bygger på en aktiv og målrettet bruk av egenbasert erfaring. Likepersonsarbeid kan foregå mellom personer med mest mulig likhet i diagnose, eller som befinner seg i noenlunde samme livssituasjon. Likepersonsarbeidet vil normalt ha som utgangspunkt at en av dem som inngår i samhandlingen har en lengre og mer bearbeidet erfaring enn de øvrige.
Snakk med en likeperson
Har du behov for å snakke med andre som har vært i eller er i samme situasjon? Lurer du på hvordan andre takler sykdom? Vi har egne likepersoner som du kan ringe.
Likepersonstilbudet er et supplement til omsorg og hjelp den enkelte får fra familie, venner og hjelpeapparat. Alle likepersoner har gjennomgått opplæring via LHL, og har taushetsplikt.
Likepersoner i LHL Hjerneslag

Ove Hellvik
Ove Hellvik fra Oslo ble rammet av en hjerneblødning i hjernestammen høsten 2016.
Han har erfaring fra hele forløpet - fra akuttfasen, via rehabilitering til møte med arbeidslivet - og kjenner de ulike sider av livet etter gjennomgått hjerneslag.

Bente Endresen
Bente Endresen fra Oslo tar imot telefoner fra slagrammede og pårørende fra hele landet.
Hun har erfaring fra å være språkløs rullestolbruker etter en høyresidig aneurismeblødning til, etter bred rehabilitering med fysioterapi, ergoterapi og logoped - å bli en selvgående omskoleringsstudent med bachelorgrad på Høyskolen i Oslo.

Jan Tore Hylle
Jan Tore Hylle fra Telemark tar imot telefoner fra slagrammede. Jan Tore ble rammet av hjerneblødning i 1994.
Han har erfaring med ulike hverdagsutfordringer knyttet til hjerneslag - fra å ha sittet i rullestol, mistet jobben, har hatt vansker med å bruke kniv og gaffel til å ha mistet førerkortet som følge av synsproblemer.

Martin Aasen Wright
Martin Aasen Wright tar i mot telefoner fra småbarnsfamilier hvor en av foreldrene er rammet av slag, både slagrammede og pårørende fra hele landet hver tirsdag kveld kl. 20–22 evt e-post.
Martin fikk hjerneslag 41 år gammel. Som tillitsvalgt i LHL Hjerneslag har Wright flere ganger delt sine erfaringer gjennom foredraget «Pappa, er du sint?», intervjuer i pressen og kronikker, og bloggen Slagpappa.

Alex Norbakken
Alex Norbakken fra Troms tar imot telefoner fra pårørende.
Alex sin svoger fikk hjerneblødning i 2004 og en nær venn har hatt hjerneinfarkt (blodpropp).

Mathilde Norbakken
Mathilde Norbakken fra Troms tar imot telefoner fra pårørende.
Mathildes bror fikk hjerneblødning i 2004 og venninnen hennes fikk hjerneblødning da hun var 40 år. Hun er hjelpepleier av yrke.
Likepersoner i LHL Hjerneslag Barn og ungdom

Bente Nicolaysen
Bente Nicolaysen fra Akershus tar imot telefoner fra pårørende til barn og unge (fra 0 til ca. 18 år) som har hatt hjerneslag. Bente er mor til Liam, som fikk første hjerneblødning da han var sju år, og senere som 13 åring.
Hun har erfaring med hjerneblødning (cerebral AVM) og hvilke utfordringer svært unge slagrammede og deres pårørende møter i helsevesenet, skolevesenet og på andre samfunnsområder.
Likepersoner i LHL Covid-19

Tom Rosenvinge
Tom er fra Ullensaker, jobber i Norges Golfforbund, og ble smittet i Ischgl i mars 2020. Etter ni døgn i respirator på Ahus, var han den første pasienten som fikk plass på rehabilitering på LHL-sykehuset Gardermoens tidlig i april samme år.

Trine Skorpen
Trine bor i Bærum, jobber til daglig som helsesykepleier, og ble syk i mars etter å ha blitt smittet av viruset. Hun ble ikke lagt inn på sykehus, men ble henvist til rehabilitering på LHL-sykehuset Gardermoen i juni 2020.

Kjell-Olav Bjerknes
Kjell-Olav er fra Enebakk, jobber til daglig i Elvia, og var en av de aller første som ble skrevet ut fra Ahus i mars etter ni døgn i respirator. Kjell-Olav, som ble smittet på skiferie i St. Anton, var på rehabiliteringsopphold ved LHL-sykehuset Gardermoen i juni 2020.
Likepersonstjenesten i LHL Bergen: for hjerte- og lungesyke og deres pårørende
Anne Seem
Tilhører likepersonstjenesten i LHL Bergen, som betjener telefon for hjerte- og lungesyke og deres pårørende.
Asbjørn Monsen
Tilhører likepersonstjenesten i LHL Bergen, som betjener telefon for hjerte- og lungesyke og deres pårørende.
Johnny Donné
Tilhører likepersonstjenesten i LHL Bergen, som betjener telefon for hjerte- og lungesyke og deres pårørende.
Kirsten Øverby
Tilhører likepersonstjenesten i LHL Bergen, som betjener telefon for hjerte- og lungesyke og deres pårørende.
Rune Stiansen
Tilhører likepersonstjenesten i LHL Bergen, som betjener telefon for hjerte- og lungesyke og deres pårørende.
Terje Aarvik
Tilhører likepersonstjenesten i LHL Bergen, som betjener telefon for hjerte- og lungesyke og deres pårørende.
Terje Aarland
Det er kjekt å kunne være til hjelp for andre som har kommet opp i samme situasjon som en selv.
Det er opprettet en Facebookside for oss med atrieflimmer og atrieflutter og med i gruppen er det både pårørende og personer med denne lidelsen. Let oss gjerne opp der!
Tilhører likepersonstjenesten i LHL Bergen, som har betjent telefon for hjerte- og lungesyke og deres pårørende siden 2017.
Likepersoner i LHL Transplantert

Arne Henriksen
Arne fikk ny hjerteklaff og pacemaker i 2003, og ble hjertetransplantert i 2008. Arne arbeider 50 % og ønsker å bidra positivt ved å være tilstede og dele egne erfaringer.

Bente Ridder-Nielsen
Bente fikk diagnosen alfa-1-antitrypsinmangel i 1992 og utviklet gradvis alvorlig grad av emfysem. I 2013 ble hun lungetransplantert. Med kronisk sykdom gjennomlever man mange faser i årenes løp.
For Bente har det vært viktig å ha kontakt med andre. Det å drøfte og dele erfaringer bidrar til å få krefter til å møte ulike utfordringer.

Tore André Bjørge
Tore André fikk påvist hjertesvikt i 2010 og ble transplantert i 2011. Han har også erfart å gå med hjertepumpe (LVAD) i påvente av transplantasjon og føler seg svært heldig som har fått et nytt hjerte.
Tore André fikk også et hjerneslag i 2012 og er aktiv som likeperson også for denne diagnosen.
Likeperson LHL IPF

John Solheim
John tar imot telefoner fra pasienter som har fått en IPF-diagnose. Da den endelige IPF-diagnosen falt på plass i 2018 var dette etter en lang reise med flere andre diagnoser på veien. Han har god kunnskap om egen diagnose og hvordan det er å leve med IPF samt ulike rehabiliteringstilbud.
John har valgt å ta et aktivt ansvar i forhold til egen tilstand og vil gjerne gi noe tilbake til andre i samme situasjon.
Foto: Bård Gudim

Ragna Eriksen
Ragna tar imot telefoner fra pasienter som har fått en IPF-diagnose, i tillegg er hun lungetransplantert og tar imot telefoner de som skal transplanteres eller er transplantert. Hun har hatt diagnosen i mange år, i 2014 opplevde hun en drastisk forverring og etter en lungetransplantasjon i 2016 så har Ragna fått et nytt liv.
Likepersoner i LHL Alfa-1

Bente Ridder-Nielsen
Bente fikk diagnosen alfa-1-antitrypsinmangel i 1992 og utviklet gradvis alvorlig grad av emfysem. I 2013 ble hun lungetransplantert. Med kronisk sykdom gjennomlever man mange faser i årenes løp.
For Bente har det vært viktig å ha kontakt med andre. Det å drøfte og dele erfaringer bidrar til å få krefter til å møte ulike utfordringer.

Tønnes Hølland
Tønnes fikk diagnosen alfa-1-antitrypsinmangel i 1996 og utviklet gradvis alvorlig grad av emfysem. I 2012 ble han lungetransplantert.
Tønnes er aktiv likeperson for kols og Alfa-1.
Likepersoner i LHL ICD

Håkon Rødningsby
Håkon hadde hjerteinfarkt i 2004, og fikk hjertestans og siden ICD-operasjon i 2012. Håkon lever med sin ICD uten komplikasjoner.

Reidun Eide
Reidun fikk påvist arvelig HCM i 2004. På grunn av fare for rytmeforstyrrelser ble det da operert inn en ICD samme år. Reidun er gift og mor til 3 voksne barn, er aktiv og lever godt med sin ICD- venn.

Rolf Aikio
Rolf har venstresidig hjertesvikt, søvnapné og bruker bipap hjemmerespirator og fikk ICD i 2013.
Rolf er kontaktperson for likepersonstjenesten i Viken (Østfold) og for likepersonstjenesten på Sykehuset Østfold, Kalnes.
Likepersoner i LHL PAH

Inger-Lise Sæther
Inger-Lise fikk diagnosen Idiopatisk Pulmonal Arteriel Hypertension, PAH – i 2004, dette etter å ha vært syk i 2 år. Å leve med en kronisk og progredierende sykdom kan kreve fysisk styrke, psykisk utholdenhet og sosial støtte, og Inger-Lise vil gjerne hjelpe og lytte til andre som har behov for en samtalepartner.

Sølvi Molnes
Sølvi jobber daglig som spesialsykepleier på en lungeklinikk, og har også erfaringer fra det å være pårørende til alvorlige syke.
De erfaringer hun har gjort seg som sykepleier, pårørende, og som pasient, ønsker hun å kunne dele med andre som har diagnosen PAH.

Ina Lill Øwre Torp
Ina Lill fikk diagnosen idiopatisk pulmonal arteriell hypertensjon da hun var 26 år, etter mange år som syk.
Hun har gått igjennom og bearbeidet mye sorg og frustrasjon over å få en så alvorlig sykdom, og det å bli ufrivillig barnløs på grunn av sykdommen.
Ina Lill savnet noen å prate med som forsto hvordan hun hadde det, da hun gikk gjennom prosessene i forbindelse med sin sykdom og ønsker nå å være den støtten for andre slik at de kanskje skal slippe å føle seg så alene.