Hopp direkte til innhold

Betennelse på hjertehinnen eller hjerteklaffene – Endokarditt

Endokarditt betyr betennelse i endokard, den glatte hinnen som kler innsiden av hjertes hulrom.

Definisjon

Endokarditt betyr betennelse i endokard, den glatte hinnen som kler innsiden av hjertes hulrom.

Årsak

Betennelsen skyldes bakterier som har kommet over i blodbanen og at de har evne til å feste seg til hjertes innside eller hjerteklaffene. Oftest rammes hjerteklaffene.

Risikoen for at bakterier fester seg til endokard øker dersom endokard er skadet, ved klaffefeil, ved pågående betennelse og der det er elektroder/ katetre i hjertet.

Infeksjonen kan gi alvorlige skader i hjertet. Klaffene kan ødelegges og lekke. Dette kan igjen føre til at hjertes pumpeevne svekkes. Man behandler derfor med antibiotika for å hindre dette.

Bakteriene stammer ofte fra munnen, men kan også komme fra sår i huden, tarmsystemet eller urinveiene, hvor de kan komme over i blodet ved operasjoner eller mindre inngrep. Men det kan også hende at de kommer over i blodbanen uten at noe spesielt inngrep er utført.

Symptomer

Symptomene på endokarditt kan variere fra person til person og sykdommen utvikler seg forskjellig avhengig av hvilken bakterie det er snakk om.

I noen tilfeller utvikler betennelsen seg langsomt over uker eller måneder. I andre tilfeller er betennelsen mer hissig og du kan på få dager bli meget dårlig.

Symptomene på endokarditt: 

  • Langvarig og /eller vekslende feber uten klar årsak i uker og måneder
  • Generelle smerter i muskler og ledd
  • Uspesifikke symptomer som frysninger, nattesvette, slapphet og utilpasshet, nedsatt matlyst, vekttap, kvalme og oppkast.
  • Hjerneslag eller drypp kan være en komplikasjon til endokarditt.

Har du noen av disse symptomene eller får du antibiotika uten at den virker, skal du kontakte lege.

Undersøkelse

Hvis det er mistanke om en betennelse på hjertehinnen eller hjerteklaffene, vil legen lytte med et stetoskop etter lyder som kan avsløre om hjerteklaffene er skadet eller om en eksisterende utetthet på hjertet er blitt verre.

Du vil også få tatt en blodprøve for å undersøke om det er bakterier i blodet. En ultralydscanning (ekkokardiografi) vil ofte avsløre betennelse.

Behandling

Bakteriell endokarditt behandles med store doser antibiotika i flere uker.

Av og til kan betennelsen ødelegge hjerteklaffen så den blir utett. Betennelsen kan også skape problem med en inoperert kunstig hjerteklaff. I disse tilfellene kan en hjerteoperasjon hvor man skifter ut hjerteklaffen være nødvendig.

Prognose

Endokarditt kan i de fleste tilfellene helbredes. Jo tidligere behandlingen settes i gang, jo mindre er risikoen for at hjertets vev skades.

Endokarditt kan i prinsippet ramme alle, men risikoen er forhøyet hvis du har:

  • Gjennomgått en hjerteklaffoperasjon, eller inoperert kunstig hjerteklaff
  • Vært eller er sprøytenarkoman
  • Har inoperert pacemaker / ICD
  • Visse medfødte hjertesykdommer
  • Tidligere tilfelle av endokarditt
  • Har ubehandlet klaffefeil

Det er flere ting du kan gjøre selv for å redusere risikoen for å få bakterier i blodet, som kan forårsake endokarditt. En av de viktigste forholdreglene er god munnhygiene for å unngå tann- og tannkjøttsykdommer. Regelmessige kontroller hos tannlegen anbefales.

Du bør også unngå piercinger og tatoveringer. Hull i ørene frarådes også.

Vær oppmerksom på huden din. Selv små sprekker på fingrene kan gi adgang for bakterier.

Tidligere gav man forebyggende antibiotikabehandling til nesten alle med hjerteklaffesykdommer, men det har man gått bort i fra. Har du kunstige klaffer, bør du i samråd med legen ta antibiotika forebyggende hvis du skal ha en tannbehandling som medfører en risiko for blødning eller skal ha et inngrep i munnhulen eller svelg.

I den vestlige verden er forekomsten av infeksiøs endokarditt en sjelden tilstand. Gjennomsnittsalderen for utvikling av endokarditt er 50 år.