Hopp direkte til innhold

Hjertestans

Ved hjertestans, vil blodsirkulasjonen brått avta. Man mister bevisstheten og slutter å puste. Ring med én gang 113, rop etter hjelp og start hjerte- lungeredning.

Årsak

Hjertestans hos voksne kan ha ulike årsaker, som for eksempel i kjølvannet av et plutselig infarkt.

Dersom en person får hjertestans, må det straks settes i gang med hjerte- lungeredning.  

Symptomer

Når hjertet slutter å pumpe blod, mister de vitale organene blodtilførselen.

Når hjernen ikke får nok blod, vil du:

 • miste bevisstheten
 • slutte å puste

Behandling

Hvis et menneske får hjertestans, handler det om å få hjertet i gang igjen raskest mulig.

Mens dere venter på ambulanse, må dere gi hjertemassasje (hjertekompresjoner) for å opprettholde en viss blodforsyning til hjernen. Hjelpen skal gis så fort som mulig, og helst innen det første minuttet etter hjertestansen.

Slik gir du hjelp ved hjertestans:

 1. Spør med høy stemme om personen er våken. Rist eventuelt i han/henne og klaps forsiktig i ansiktet for å se om du får en reaksjon. Hvis du får en reaksjon, la personen ligge der han/hun ligger og ring 113.
 2. Hvis du ikke får noen reaksjon, få noen andre i nærheten til å ringe 113. Rop om nødvendig “hjelp!” for å få oppmerksomhet. Gå raskt videre til punkt 3.
 3. Sørg for frie luftveier slik: Legg personen på ryggen. Bøy hodet forsiktig bakover og løft haken forsiktig. Det går greit å gjøre dette ved å legge hånden din på pannen og to fingre under hakespissen.
 4. Sjekk om personen puster: Se på brystkassen, hør etter pustelyder og kjenn om det er pust mot kinnet ditt. Bevisstløse personer som puster, legges i stabilt sideleie. Ring så 113 hvis det ikke er gjort.
 5. Hvis personen ikke puster: Ring 113 hvis det ikke er gjort. Begynn raskt å gi hjerte-lunge-redning mens du venter på hjelp. Se nedenfor.
 6. Hvis det er hjertestarter i nærheten, og personer som kan betjene denne, skal hjertestarteren benyttes i kombinasjon med hjerte-lunge-redning. Men ikke vent på personen med hjertestarteren før du starter hjerte-lunge-redning. Gå i gang umiddelbart!

Prognose

Når man blir gjenopplivet etter hjertestans, vil den videre behandlingen avhenge av årsaken til hjertestansen.

Det kan både dreie seg om medisinsk behandling og å få operert inn en hjertestarter (ICD).

Les mer om hjertestarter her.

Alle bør gå på kurs i hjerte- og lungeredning. Det gjør deg bedre rustet til å hjelpe og redde liv.

Slik utføres hjerte-lungeredning

 1. Legg deg på kne ved siden av personen.
 2. Plassér først den ene hånden midt på brystkassen – midt mellom brystvortene på personen som ligger nede. Deretter legger du den andre hånden din oppå den første og låser hendene dine sammen med fingrene. Bøy deg fremover med skuldrene dine rett over hendene. Trykk rett ned med strakte armer. Brystbeinet skal “skyves nedover” 5-6 cm hver gang du trykker (komprimerer). Gi 30 raske trykk (kompresjoner). Du skal komprimere i en takt på 100 ganger per minutt.
 3. Etter 30 kompresjoner blåser du to ganger med munn-til-munn-metoden.
 4. Slik utfører du innblåsingen: Sørg for åpne luftveier hos personen som ligger nede: Bøy hodet hans/hennes bakover og trekk kjeven fram. La munnen være delvis åpen. Klem rundt neseborene med din tommel- og pekefinger. Pust inn normalt og slutt leppene dine omkring personens munn. Blås jevnt inn. Hver innblåsing skal ta om lag ett sekund. Se etter at brystkassa til personen løfter seg. Løft munnen din bort og la luften strømme ut igjen. Gi én innblåsing til på samme måte. Hvis ikke brystkassen løfter seg, sjekk om det er noe som hindrer luftstrømmen. Fjern dette og forsøk på nytt.
 5. Fortsett så med en ny serie på 30 kompresjoner. Deretter to innblåsinger og så videre. Dette er tungt arbeid. Det er en fordel om flere kan bytte på med ett til to minutters mellomrom.
 6. Hvis du er alene, eller om du syns det er vanskelig å utføre både innblåsinger og kompresjoner, konsentrerer du deg bare om brystkompresjonene.