LHL Astma og allergi

Hopp direkte til innhold

Allergi mot fisk og skalldyr

Allergi mot fisk eller skalldyr skyldes en reaksjon på et protein som finnes i forskjellige utgaver i de aller fleste skalldyr og fiskeslag.

Definisjon

Vi har ingen gode tall for forekomsten av fiskeallergi. På verdensbasis er forekomsten sannsynligvis under 0,5 prosent mens det i land med lang kystlinje og mye bruk av fisk både i kosten og som industriprodukt, som i Norge, er langt fler.

Årsak

Allergi mot fisk

Fiskeallergi viser seg vanligvis tidlig i livet. Omtrent halvparten av alle som har fiskeallergi reagerer på all slags fisk. Noen tåler bare fiskeslag som laks, ørret, makrell og ferskvannsfisk, mens andre (noen ganske få) tåler for eksempel torsk men reagerer på rød fisk. De fleste fiskeallergikere reagerer på fisk i torskefamilien. Noen kan reagere på damp fra koking av fisk. Tran er fiskeolje og skal ikke inneholde proteiner fra fisk. Det er proteinet som forårsaker den allergiske reaksjonen. Derfor bli fiskeallergikere anbefalt å ta tran. 

Det allergifremkallende proteinet i fisk er svært varmestabilt og blir dermed ikke ødelagt under koking eller steking. Noen får allergiske reaksjoner hvis de puster inn dampen fra fiskekoking. Fiskedamp kan også gi astmasymptomer.

Få mer informasjon om astma.

Hvis du jobber i fiskeindustrien og er allergisk mot fisk kan du få astmasymptomer og kontakteksem.

Fiskeallergi varer som oftest livet ut, men noen blir kvitt allergien eller får vesentlig svakere symptomer med årene.

Matvarer som inneholder fisk

  • farsemat av fisk
  • gratenger
  • crabsticks
  • kaviar
  • leverpostei
  • cæsardressing
  • worchestersaus
  • østerssaus
  • tapenade
  • sauser, supper, buljonger og gelatin

Allergi mot skalldyr

Som skalldyr regner vi reker, hummer, krabbe, kreps og krill. Allergi mot skalldyr kan være alvorlig og varer ofte livet ut. Allergien skyldes et protein (tropomyosin) som likner på et protein i innsekter som midd. Hvis du reagerer på skalldyr kan det hende du også har allergi mot husstøvmidd (kryssreaksjon).

Matvarer som kan inneholde skalldyr er blant annet: 

  • fiskeretter
  • rekechips
  • supper
  • marinader
  • salater
  • krillolje

Vær obs på helseprodukter for leddplager!

Crabsticks er vanligvis laget av fisk, ikke av skalldyr. Det er ingen sammenheng mellom fiskeallergi og allergi mot skalldyr. Østerssaus eller fiskesaus, fremstilles blant annet av fisk og skalldyr og brukes som krydder i mange asiatiske retter. 

Alkoholholdige drikker

I gamle dager ble fisk brukt som klaringsmiddel i produksjon av vin. I moderne produksjon brukes andre klaringsmidler. Fiskerester i vin er derfor ikke lenger noen problem. (NHI.no)

Du kan reagere på skalldyr uten å være allergiker. Dette skyldes sannsynligvis frigjøring av histaminer.

Det er ingen sammenheng mellom fiskeallergi og allergi mot skalldyr.

Her kan du lese mer om årsaken til allergi, behandling og forebygging.

Symptomer

Fiskeallergi og skalldyrallergi kan føre til alvorlige reaksjoner som for eksempel astma. Mageplager, utslett og rennende øyne og nese er andre mer vanlige symptomer.

I sjeldne tilfeller kan det oppstå en kraftig allergisk reaksjon (anafylaktisk sjokk) med blodtrykksfall og pusteproblemer.

Behandling

Den eneste effektive behandlingen ved allergi mot fisk og skalldyr er å unngå det du reagerer på.

Behandling ved allergisk sjokk

Bruk av vanlig allergimedisin som inneholder antihistaminer kan dempe symptomer og tegn på mild eggeallergi. Medisinen vil imidlertid ikke være nok for å slå tilbake en kraftig allergisk reaksjon (anafylaksi).

Hvis du selv eller noen i nærheten av deg får et allergisk sjokk (anafylaktisk sjokk) krever det rask behandling:

  • Gi en adrenalininjeksjon (sprøyte) så fort som mulig
  • Ring 113!

All annen behandling som antihistamin og kortison virker langsommere og skal brukes etter adrenalininjeksjonen.

Ved alvorlig allergi vil lege vurdere behov for at man har egen adrenalinsprøyte som du kan sette på seg selv (EpiPen /Jext) .

Har du eller barnet ditt fått resept på adrenalinsprøyte er det viktig at dere får opplæring i hvordan den skal brukes og at dere sørger for alltid å ha den tilgengelig. Det kan være greit å gi opplæring også til omsorgspersoner og andre i nær familie samt barnehagen og skolen. Pass på at holdbarheten er minst ett år når du henter sprøyten på apoteket, og at du får en ny sprøyte når den er gått ut på dato.

Les mer om behandling og forebygging av allergi her

Faktaark

Tilrettelegging ved matallergi