Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Kryssreaksjoner ved allergi

Kryssallergi vil si at dersom du er allergisk overfor et stoff, for eksempel pollen, kan du også reagerer på andre stoffer. Årsaken er at de allergiutløsende stoffene (allergenene) ligner på hverandre, de er i samme proteinfamilie.

Det er individuelt om man har kryssreaksjoner. Noe har kryssallergi mellom en eller to allergener, andre med flere. Det er derfor ikke nødvendig å unngå alle allergener som oppgis å kunne kryssreagere med det man selv er allergisk overfor. Unngå de matvarene som gir symptomer og fortsett å spise det du tåler.

Det er ikke uvanlig at personer som har pollenallergi opplever å få ubehag når de spiser:

  • nøtter
  • rå frukt
  • rå grønnsaker
  • noen urter

Noen får reaksjoner på mat kun i pollensesongen, mange reagerer hele året.

Kryssreaksjoner ved allergi mot bjørkepollen (or, hassel og salix)

Rundt 80 prosent av alle som har bjørkepollenallergi reagerer også på en eller flere matvarer. Dette kalles en kryssreaksjon og oppstår fordi allergifremkallende stoffer (proteiner) i pollen ligner på proteiner i maten. Kroppen tar feil og reagerer med kløe og hevelser i munn, nese, på lepper og i halsen. Dette kalles "oralt allergisyndrom" fordi symptomer fra munnhulen er mest uttalt.

I sjeldne tilfeller kan en få symptomer som elveblest (utslett og kløe), forverring av astma og mage-tarmbesvær. Ofte er dette milde og ufarlig symptomer, men noen ganger kan det være nødvendig å kontakte lege.

Studier har vist at personer med atopisk eksem og allergi mot bjørkepollen, har opplevd forverringer av eksemet ved inntak av matvarer som kryssreagerer med bjørk. Kraftige allergiske reaksjoner som allergisjokk (anafylaktisk sjokk) kan forekomme, men det er sjeldent.

Personer med allergi mot bjørk kan få kryssreaksjoner mot nøtter, frukt og grønnsaker, for eksempel epler, pærer, rå gulrøtter og hasselnøtter. Mange av de som har allergi overfor or, hassel og Salix kan også reagere på de samme matvarene som ved bjørkepollenallergi.

GulrøtterPersoner med allergi mot bjørk kan få kryssreaksjon mot gulrøtter. Foto: Shutterstock.

Utredning og behandling

En grundig sykehistorie er viktig. Noter ned om og når det oppstår symptomer og ubehag ved inntak av mat. Kommer symptomene hver gang man spiser det samme, og er det forskjell på om maten er varmebehandlet eller ikke. Risikoen for under- eller overdiagnostisering ved eventuell hudtest eller IgE- test vil være stor, derfor er testing ikke å anbefale.

Det beste rådet er å unngå den eller de matvarene som gir allergiske symptomer. Om du skulle ha fått i deg noe som gir symptomer på kryssallergi, kan du dempe reaksjonene med allergimedisin som allergitablett og/eller øyedråper.

Allergivaksinasjon mot matvareallergi er i dag ikke mulig men forsøk og forskning pågår så det er mulig det kan bli aktuelt i framtiden. Allergivaksinasjon ved bjørkepollenallergi gir i noen tilfeller en forbedring av den pollenrelaterte matallergien.

Råd til deg som opplever kryssreaksjoner

Det kan være store individuelle forskjeller på hvilke typer frukt og grønnsaker man reagerer på, derfor er det viktig å prøve seg fram. Svært mange tåler fruktene og grønnsakene når de er varmebehandlet, dvs. kokt, bakt, hermetisert ol. Det er fordi proteinene i disse matvarene endrer seg ved oppvarming slik at man da tåler dem bedre.

Ulike typer epler har forskjellig tendens til å gi plager og det kan derfor være en idé å prøve flere sorter. Å skrelle og dele opp et eple og la det ligge og "lufte" seg en stund kan også forsøkes.