Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Pelsdyrallergi

Hvis du får allergiske symptomer når du er i kontakt med en eller flere typer pelsdyr har du pelsdyrallergi.

Definisjon

De fleste utvikler dyreallergi når de er barn, men også voksne kan plutselig reagere på kjæledyret sitt.

35 prosent av norske husholdninger har katt, mens 37 prosent av norske husholdninger har hund. Til sammen er det over halvannen million kjæledyr her i landet.
Kilde: analyseselskapet Euromonitor i 2015

Dyr som oftest gir allergi er:

 • katt
 • hund
 • hest
 • marsvin
 • kanin
 • hamster
 • rotte
 • mus
 • ku

Nordmenn har 765 000 katter, 462 000 hunder og 350 000 andre typer kjæledyr som gnagere og fugler.
Kilde: analyseselskapet Euromonitor i 2015

Årsak

Den allergiske reaksjonen skyldes proteinene i kjæledyrenes flass, spytt, hår eller urin.

Proteiner er små partikler som blander seg med støv i luften og gir allergiske reaksjoner når de pustes inn eller kommer i kontakt med huden. Når dyret slikker seg kan allergenene fra spyttet feste seg til pelsen og deretter på møbler, klær og tekstiler.

Allergi skyldes både arv og miljø. Hvis det er allergi i familien har du større risiko for å utvikle pelsdyrallergi selv om allergien i familien er overfor andre ting som pollen eller husstøvmidd.

Symptomer

Typiske symptomer på pelsdyrallergi er

 • tett rennende nese med nysing
 • kløende og rennende øyne
 • astma
 • forverring av eksem
 • kløende utslett - elveblest

Undersøkelse

En allergitest er et hjelpemiddel for legene for å finne ut om du har allergi og hva du er allergisk mot.

Vanligvis kan fastlegen avklarer om du har pelsdyrallergi ut fra de symptomene du har og eventuelt supplere med en prikktest eller blodprøve.

Les mer om allergitesting

Selv om du ikke har allergiske plager kan du teste positivt på ett spesielt allergen. Derfor er det viktig at prøveresultatet tydelig kobles til eventuelle symptomer før dere vurderer behandling.

Medisiner mot allergi

Behandling

Den aller viktigste og mest effektive behandlingen mot pelsdyrallergi er å fjerne kjæledyret fra hjemmet og unngå kontakt med dyr du ikke tåler. Fordi allergener frigis fra tekstiler og ligger igjen i sprekker på blant annet gulv, vil det være store mengder allergener i boligen flere uker etter at kjæledyret har flyttet ut. Vasking, støvsuging og fjerning av tekstiler vil bidra til raskere reduksjonen av allergener og mindre allergiske plager.

Hvis du har allergi overfor hund, har du normalt allergi over for alle hunderaser. Det samme gjelder for blant annet katter.

Kattens allergener er de klebrigste og dermed også vanskeligst å bli kvitt.

I en overgangsperiode kan det være greit å bruke allergimedisiner. Hvis du vet at du vil komme i kontakt med kjæledyr du ikke tåler kan det være lurt å ta allergimedisin på forhånd. Les om allergimedisin

Er du ekstra følsom og har sterke plager kan du vurdere allergivaksinasjon. Les om allergivaksinasjon

Ofte stilte spørsmål og svar

Finnes det allergitrygge dyr?

Fisk og padder gir sjeldent allergi, men du kan utvikle allergi overfor rød mygglarve som finnes i fiskefôr. Det er mulig å være allergisk mot krypdyr selv om det er svært sjelden. Hvis du er allergisk for muggsopp kan du reagere på muggsopp i fiske– og sumpskilpaddeakvarium.

Det er kun tillatt å importere og holde skilpadde hvis du kan dokumentere allergi mot pelsdyr.

Les mer om hvordan du skaffer deg skilpadde

Fugler gir sjelden allergi, men vær klar over at fugler og fugleforet støver mye, og støvet kan gi plager til mennesker med følsomme luftveier. "Bird fancier's disease" er en type allergisk reaksjon på støv av fugleskitt som pustes inn. Symptomene ligner på astma og fører til arrvev i lungene. Folk som jobber med fugler eller eier mange fugler er i risikosonen.

Finnes det allergitrygg hund eller katt?

Ingen pelsdyr er allergisikre. Det har været skrevet mye om blant annet den hårløse hunden, men også den er det mange som ikke tåler. Hårløse raser produserer også flass, urin og spytt som inneholder de allergenene som gir allergi.

Kan jeg tåle hund selv om jeg er allergisk mot katt?

Selv om du er allergisk mot katt kan det hende du tåler hund. Jo yngre du er, jo større er imidlertid risikoen for at du vil utvikle allergi også mot hund, spesielt ved hyppig kontakt. Hvis du har barn med allergisk astma anbefales det at dere ikke anskaffer pelsdyr. Selv om en allergitest ikke slår ut, er det ingen garanti for at du ikke utvikler allergi senere.

Kjæledyr og risiko for astma og allergi

Store europeiske studier av barn som ble fulgt fra fødsel til skolestart viser at kjæledyr hjemme verken øker eller reduserer risikoen for astma og allergi. Dette gjelder også der hvor andre familiemedlemmer har allergi. Mye tyder på at det er genene våre som bestemmer hvilken betydning dyrehold kan ha, men vi trenger flere studier før vi kan konkludere. Hvis noen i familien utvikler allergi eller astma mot kjæledyret, bør det omplasseres så raskt som mulig.

Kjæledyr i barnehager og skoler

Allergener fra dyr finnes overalt, også i skoler og barnehager, fordi barn og voksne som har vært i kontakt med dyr tar med seg allergener i klær og hår. Folkehelseinstituttet anbefaler at du ikke tar med deg kjæledyr i skoler, barnehager, idrettshaller og andre lokaler hvor mange mennesker ferdes. Katte- og hundeutstillinger bør bare være tillatt i lokaler som allergikere ikke har behov for å bruke.

Kilder

Ormstad et al., 1995; Instanes et al., 2005

Folkehelseinstituttet

Danske Astma- og Allergiforbundet