Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Lite barn med atopisk eksem
Foto: Shutterstock

Atopisk eksem hos barn

Atopisk eksem blir ofte kalt barneeksem, og nesten halvparten av alle barn som utvikler atopisk eksem får dette i løpet av de første seks levemånedene.

Over halvparten av barna som utvikler atopisk eksem før toårsalderen vil ikke få utslag på allergitester. Imidlertid vil flere få positivt utslag i løpet av et år eller to. Mange av de som får atopisk eksem i tidlig barnealder vil senere utvikle andre allergier som matvareallergi, astma og høysnue.

Typiske kjennetegn på atopisk eksem hos barn er væskende, røde sår og kloremerker i ansiktet og hodet. Det er sjelden eksem i bleieområdet, men eksemutbrudd i lysken er ikke uvanlig.

Når barna blir litt eldre vil eksemet bli tydeligere i albuebøyer, knehaser, på bena og rundt håndleddene. Sprekker rundt munn og under øreflipper er også vanlig.

Atopisk eksem endrer karakter etter hvert som barnet vokser. De minste barna har vanligvis væskende blærer i hodebunn og på kinn, men eksemet kan også sees på strekksiden av armer og ben. Etter hvert som barnet vokser blir eksemet tørrere og mer kløende. Eksemen opptrer ofte symmetrisk på kroppen; armer og ben, knehaser, ankler, albue - og håndledd.

Opp mot 70 prosent av alle barn med atopisk eksem vokser sykdommen av seg før de er voksne, og hos mange forsvinner eksemet innen 4-årsalderen. Imidlertid kan sykdommen komme tilbake igjen senere.

Podkast om barneeksemet som ikke ble borte - Praktiske råd til unge voksne med atopisk eksem: I denne episoden snakker sykepleier Kristine til deg som er ung og har eksem. Hvordan takle studentlivet, få kjæreste, gå på fest?

Å leve med atopisk eksem

Å være barn og ha en kronisk sykdom som atopisk eksem er utfordrende, både for barnet selv og for resten av familien. Det kan være krevende å mestre hverdagen når hverdagsrutinene forskyves på grunn av nattevåk i tillegg til at eksembehandlingen tar ekstra mye tid.

Nettene kan ofte bringe lite søvn både til barnet og foreldrene på grunn av kløende eksem. Smørebehandling som krever samarbeid kan fort bli en arena for maktkamp etter en dårlig natt. I tillegg skal de som er søsken til det syke barnet ha sin oppmerksomhet.

Sykdomsbelastningen går i perioder, og i disse periodene er det fort gjort å slippe opp på grenser. Å holde fokus på grensesetting er ikke enkelt i vanskelige perioder, men da er det desto viktigere at en klarer å hente dette inn igjen når alt roer seg.

God kommunikasjon innad i familien er viktig for å takle både gode og dårlige perioder. Dette for at hverdagen praktisk skal la seg gjennomføre og ikke minst for å støtte hverandre følelsesmessig. Søk om avlastning eller allier dere med andre familiemedlemmer som kan tre støttende til i slike perioder.

Skolen og barnehagen må informeres slik at de kan bidra til å hjelpe barnet når eksemutbruddet er der, samt ha forståelse for at barnet er uopplagt på dagen eller at de plages med kløe og smerte.

Fokuser på trygghet og selvtillit. Hvis barnet har et godt selvbilde vil det tåle mer av ubetenksomme kommentarer fra andre, at det får færre kjærlige klemmer eller bli møtt annerledes. Når bad- og smøresituasjoner blir en positiv opplevelse med mye god kroppskontakt, der fokuset er på det friske og det barnet mestrer, så er dette et godt bidrag til økt selvtillit.

På mitteksem.no kan du se filmer om å leve med atopisk eksem.