Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Bleieutslett
Foto: Shutterstock

Bleieutslett

Halvparten av alle barn har i perioder problemer med huden i bleieregionen før de er 1 ½ år.

Definisjon

Bleieutslett er en lokal hudreaksjon i bleieregionen. Barnet får rød, sår hud ofte ledsaget av væskende eksem. Det oppstår i lyske, kjønnsorganer og på rumpa. Røde, flekkvise forandringer med glatt, blank overflate er typisk. Dersom utslettet brer seg inn i hudfoldene i tillegg, er dette vanligvis et tegn på at utslettet har blitt betent. Sopp (gjærsoppen candida albicans som finns i avføringen hos 1/3 av alle spedbarn) eller bakterier kan gi slik betennelse

Bleieutslett kan også forekomme hos voksne som bruker bleier og 20-30 % av pleiepasienter med urinlekkasje har hudirritasjon.

Årsak

Vanligvis skyldes bleieeksem en etsing fra urin og avføring som øker hudens pH verdi. Høy pH verdi kan skade hudens ytterste lag. Barn med atopisk eksem er mer utsatt for bleieksem.

Behandling

Vannavstøtendesalve/barrierekrem på huden, eventuelt vannavstøtende sinksalve. Sink hemmer produksjonen av ammoniakk, har barrierefunksjon og fremmer sårtilheling. Det er mulig å få sinksalve som inneholde tjære (eks Inytiol). Tjære ble tidligere bruk til å behandle eksem.

Vurder å bytt bleiemerke for å se om det reduserer plagene. Vær forsiktig med bruk av våtservietter. De kan inneholde tilsetninger huden kan reagere på.

Konferer med lege hvilken behandling som skal velges om eksemet er betent og hissig. Les mer Behandling av atopisk eksem

Til betent eksem brukes mild kortisonsalve 1 % hydrocortison 2 ganger daglig i tillegg til barrieresalve. Sopp behandles ved pensling med krystallfiolett eller soppdrepende salve (eks Canesten)

Forebygging

Vær oppmerksom dersom barnet har hyppige og løse avføring. Skift bleien ofte for å unngå at avføringen irriterer huden over tid. Er det varmt og fuktig under bleien irriteres huden lettere. Skift ofte for å hold huden tørr, 6-10 bleieskift er vanlig. Tørk huden godt før du tar på bleien igjen. La barnet lufte stumpe

Vask huden med vann og uparfymerte produkter. Dersom avføringen sitter fast kan den løses opp med litt nøytral olje fremfor å skrubbe med klut. Bruk minst mulig såpe.

Kilder

Helsenorge.no

Helsebiblioteket.no