Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Gutt og far leker i snø
Foto: Shutterstock

Eksem og kulde

Ved kulde og lav fuktighet i luften (tørt klima) vil huden raskere tørke ut fordi den ikke klarer å holde på fuktigheten.

De som i utgangspunktet har en tørr hud kan få større plager på vinteren med økt risiko for eksem. Har man en underliggende hudsykdom (f.eks. atopisk eksem) er det viktig å passe ekstra god på.

Barn med atopisk eksem er ofte varme på grunn av økt blodgjennomstrømming til huden. Derfor fryser de generelt sett mindre enn andre barn. Varme og svette provoserer fram kløe, og derfor er det viktig å tilpasse påkledningen individuelt for å unngå dette. En indikator på om barnet er for varmt eller kaldt er å kjenne på barnet, spesielt i nakken.

Mer om eksem

6 gode råd for å beskytte seg i kulden

  1. Vask og dusj på kvelden og benytt gjerne dusjolje i stedefor såpe. Smør huden.
  2. Bruk mykgjørende kremer uten parfyme og med høyt fettinnhold  som binder fukt til huden. Smør minst 20–30 minutter før du skal ut. Da får kremen god tid til å trekke inn, og vannet i kremen tid til å fordampe. Man unngår dermed at kremen fryser på huden og sjansen for  kuldeskader reduseres.
  3. Ta generelle hensyn som å unngå å være ute i kulden over lengre tid. Se på gradestokken og vurder vindforholdene. Beskytt med klær som holder huden varm og tørr. Myk ull av god kvalitet tåles av de fleste, men hvis ull klør finnes andre varme alternativer, som fleece og vindtett materiale.
  4. Pass ekstra på kinn, nesetipp og lepper da disse er ekstra utsatt.
  5. Ikke la barnet gå med våte klær og sko. Bruk varme vanter og sko som holder beina varme og tørre Vanter bør skiftes slik at hendene holder seg tørre, og unngå å bruke for tette sko. Fottøy som puster og som ikke er for varme anbefales.
  6. Voksne bør passe ekstra på barn med mindre mulighet for bevegelse i vinterkulda.

Les mer om

Kilde

nhi.no

Par på tur ute

Bli medlem

LHLs organisasjon for personer med astma, allergi eller eksem.

Bli medlem