Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Gode råd til julefeiring med astma og allergi

Det trenger ikke å være vanskelig å gjøre julen litt bedre for de som blir påvirket av dårlig inneluft eller reagerer på tradisjonell julepynt. Her får du noen gode råd!

Her er en liten gjennomgang av noen ting det er smart å tenke på før julefeiringa hvis du får besøk av en person med astma, allergier eller andre diagnoser som påvirkes av inneklima.

Juleblomster

Med jula kommer også julestjernene, og da er det Norges mest solgte juleblomst vi tenker på. Julestjerner inneholder slimhinne- og hudirriterende stoffer. Noen hevder at det skal hjelpe å knipe av de gule blomstene i midten, men det er en myte. Det er den hvite melkesaften som siver ut gjennom både de røde og grønne bladene som skaper plager som tung pust, rennende nese, røde øyne og oppbluss av eksem.Bilde av roser som julepyntMan må ikke pynte med julestjerne for å få julestemning. Hva med å lage en oppsats av røde roser?

Men fortvil ikke, det finnes gode, allergivennlige alternativer til denne blomsten, slik som julekaktus, alpefiol, ildtopp samt duftfrie orkideer, roser og asalea.

Om man ikke tåler julestjerna, men likevel ønsker å pynte med den, er den å få kjøpt i plast. 

Se også her:

Juletreet

Juletreet kom til Norge i 1822, men det var først fra 1915 at det ble vanlig i norske hjem. Oftest bruker vi gran eller furu i dag, men i gamle dager, da det var vanskelig å få tak i barnålstrær, brukte folk einer eller kvister av løvtrær. Det sies også at noen til og med pyntet sengestolpen eller sopelimen som juletre i mangelen av noe annet.

Både gran og furu kan gi plager som tung pust. Noen hevder at edelgran er trygg, men man kan også reagere på den. Barnålstrær avgir terpentinlignende gasser som er irriterende for slimhinner. I tillegg kan treet ha allergener som er dannet av gammelt pollen og muggsopp på seg. Når det så får tørke i stua, kan det føre til rennende nese, røde øyne og tung pust.

Et godt råd, er å spyle treet forsiktig og la det tørke i garasjen eller i uteboden før det tas inn. Dersom man likevel opplever reaksjoner bør man heller kjøpe et kunstig juletrere. De finne i ulike prisklasser og mange ser helt naturtro ut.

Forskjell på allergi og overfølsomhet

Immunforsvaret i kroppen vår har i oppgave å beskytte oss mot alt "fremmed" som ikke hører hjemme i kroppen, som bakterier og virus. Ved allergi reagerer kroppen på proteiner, allergener, som normalt finnes i - og rund oss, som for eksempel i pollen eller i noen typer mat. Da oppstår en reaksjon som vi kaller allergi. Reaksjonen kommer gjerne raskt, den kan være voldsom og i sjeldne tilfeller livstruende. Diagnosen allergi kan påvises via blodprøver og hudprikktest og allergimedisiner er til stor hjelp for mange.

Overfølsomhetsreaksjoner er ikke allergiske selv om symptomene kan være like, for ved overfølsomhet er ikke immunforsvaret involvert. Man kan få ubehag, men disse blir ikke livstruende. Diagnosen kan ikke påvises via prøver og allergimedisin har ingen effekt.

Les mer om allergitesting.

Inneklima

Inneklima er svært viktig. I vinterhalvåret tilbringer vi 90 prosent av tiden vår innendørs. For de som har en lungesykdom betyr det ekstra mye.

Personer med astma og kols kan få problemer med pusten dersom de utsettes for mye røyk og os fra peis, komfyr, stearinlys og ikke minst sigarettrøyk. Husstøv, juletrær av både gran og furu og diverse juleblomster kan gi luftveisproblemer. Eksem kan også få en oppblomstring i juletida.

Heldigvis er det mye man kan gjøre for å få bedre luft i hjemmet til jul.

Enkle tips til hvordan du kan bedre inneklimaet

Stearinlys og juleduft

Stearinlys kan avgi helseskadelige partikler til inneluften, spesielt når det slukkes. Bruk slukkeklype som kniper av flammen slik at ikke veken gløder etter slukking. Da unngår du en del røyk. Velg stearinlys av god kvalitet som er miljømerket.

Et godt alternativ til levende lys er batteridrevne lys som kan fås i alle former og farger. Røkelse eller duftlys kan også gi problemer med pusten og bør derfor unngås.

Vasking og rengjøring

Bruk microfiberkluter og tørrmopper når du gjør rent. En tørr eller lett fuktig mikrofibermopp er en effektiv og enkel måte å gjøre rent de fleste overflatematerialer på, også gulv.

Unngå kjemikalier. Tørr eller litt fuktig mikrofiber rengjør like bra som såpe og vann. Om du trenger å fjerne flekker, bruk bare litt vann på selve flekken.

Rengjøring

Lufting

Tidligere ble dyner hengt opp til lufting, tepper ble banket, husene luftet og vasket til jul. Nå er ikke dette like vanlig. Regelmessig renhold og støvfjerning er mer effektivt for å begrense forurensninger i inneluften

Bor du i et område med mye forurensning i lufta bør du lufte via vinduer på den siden av bygningen hvor forurensningen er minst, og ikke lufte tepper og dyner utendørs. Det er selvsagt at ingen bør røyke inne.

Tenk gjennom hvor mye pynt, gardiner og tepper du har fremme. Til jul blir det ofte ekstra mange "støvsamlere" med all pyntingen. Husk å rengjøre pyntegjenstander som har vært lagret før de plasseres inne.

Temperatur og fukt

Temperaturen bør ikke være mer enn 20-22° C inne. Vær oppmerksom på fukt. Luft ekstra på rom med høy fuktighet som bad og kjøkken så du unngår dannelse av muggsopp som kan føre til luftveisinfeksjoner. Om du lufter godt to til tre ganger om dagen vil det bidra til å senke luftfuktigheten generelt.

Til syvende og sist handler det om å vise litt ekstra omtanke og tilrettelegge for at alle kan kose seg sammen!

Riktig god førjulstid!

Mor og sønn lager mat sammen Foto: Shutterstock

Allergivennlige oppskrifter

Her finner du gode oppskrifter uten melk, egg, gluten og nøtter.

Gå til oppskrifter