Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Paraorientering
Foto: facebook.com/paraorientering

Trene opp hjernen med orientering

Kartlesing er en god måte å lære seg å huske og trene opp hjernen på, mener Norges Orienteringsforbund. Paraorientering er et satsningsområde.

Tema: Orientering etter hjerneslag

I norsk idrett ønsker man at alle skal være en del av idretten. Orientering skal være for alle som vil, sier Lone Brochmann, fagansvarlig for paraidrett i Norges Orienteringsforbund.

Paraorientering er tilrettelagt for personer med en funksjonsnedsettelse. "Para" er et innarbeidet begrep i norsk idrett og paraorientering er likestilt med annen idrett, forklarer Brochmann. Paraorientering er en idrettsgren i vekst. Orienteringsforbundet har 90 aktive medlemmer innen para, og ifølge Brochmann er trolig tallet høyere, fordi ikke alle registreres.

Lone Brochmann

Orientering er en god måte for slagrammede og personer med ervervet hjerneskade for å lære å huske og trene opp hjernen på, forteller Lone Brochmann, fagansvarlig for paraidrett i Norges Orienteringsforbund. (Foto: Martin Aasen Wright)

Orientering for blinde

Det som er bra med paraorientering er at folk får anledning til å komme seg ut, og lære seg å lese kart og mestre det. Vi ser også at mange ønsker å komme seg ut, men at de ikke har prøvd fordi de har trodd det ikke er mulig, sier Brochmann.

Innen paraorientering er det mange forskjellige nivåer; alt fra gateorientering hvor alle kan komme frem, også med rullestol, til mer krevende turer for de som har en funksjonsnedsettelse som innebærer at man er fysisk sterk, og som trenger mindre tilpasninger. Paraorientering mestrer man på sitt nivå, og det er allerede er et tilbud for personer med fysisk funksjonsnedsettelse, hørselshemmede, psykisk utviklingshemmede og personer med autisme.

Orienteringsforbundet jobber for tiden med et tilbud for svaksynte og blinde.

Les mer om paraorientering på orientering.no og på Facebooksiden paraorientering.

Tilbud etter rehabilitering

Orienteringsforbundet samarbeider med Sunnaas sykehus og Nesodden idrettsforening for at orientering kan være en aktivitet for slagrammede og personer med ervervet hjerneskade etter rehabilitering. Det er treningsløp inne på sykehusområdet, hvor de som er på opphold kan delta og bli kjent med orientering.

Løypene er tilpasset om man bruker rullestol eller går, og er også differensiert med tanke på det kognitive; fra enkle løyper hvor man kan følge en sti, til løyper som krever mer kunnskap om kartlesing.

– Vi ønsker å vise de ansatte ved Sunnaas sykehus at kartlesing er en god måte for slagrammede og personer med ervervet hjerneskade for å lære å huske. Start enkelt med "hva er det gule på kartet?" og "en stein, det er det", og oppgaver på posten som handler om det å gjøre, slik at man hele tiden trener hjernen på opphold, avslutter Brochmann.

Forsiden til SlagNytt & Afasiposten nr 2, 2023

Les mer i magasinet SlagNytt & Afasiposten

SlagNytt & Afasiposten er LHL Hjerneslag og Afasi sitt magasin om hjernehelse, hjerneslag og afasi. Magasinet inneholder nyheter, temaartikler, kronikker og intervjuer med brukere og eksperter.

Se alle utgavene av Slagnytt & Afasiposten