Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Kognitive problemer etter hjerneslag

Hjerneslag og flere andre sykdommer og skader kan medføre kognitive problemer. Dette kan for eksempel merkes på evnen til konsentrasjon og bedømmelse.

Hvis du som har hatt hjerneslag forstår de kognitive problemene du opplever som følge av slaget, kan det hjelpe deg til å utvikle strategier for å håndtere disse i hverdagen.

Konsentrasjon

Slagrammede kan oppleve at de raskt mister konsentrasjonen når de skal utføre en oppgave. Oppgavene tar gjerne også lengre tid å løse enn før.

Tips! Ta den tiden du trenger for å løse én og én oppgave av gangen, gjerne utført på et stille sted uten ytre støy og forstyrrelser.

Konsentrasjonsevnen påvirkes gjerne av energinivået. Slagrammede kan oppleve en overveldende tretthet som ikke forsvinner ved hvile (fatigue). Les mer om fatigue her: Fatigue etter hjerneslag.

Problemløsning

Denne evnen er satt sammen av hukommelseskapasitet, innsiktsevne og praktisk evne.

Tips! Del den oppgaven du skal løse inn i flere deler, løs én og én del. Husk at det finnes flere veier til målet. Kryssordløsning og puslespill er oppgaver som trener denne evnen.

Innsikt og bedømmelse

Hvis denne evnen er svekket etter hjerneslaget, kan det være vanskelig å forstå at du for eksempel må slå av kokeplaten etter matlaging, og at du må kle på deg mer klær når det er kaldt.

Tips! Heng opp lapper som minner deg på de problemområdene du opplever. Ofte ser pårørende bedre hvilke områder dette gjelder, og kan hjelpe deg.

En ergoterapeut kan hjelpe til å kartlegge de kognitive funksjonene ved bruk av testverktøy.