Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Espen Rostrup Nakstad på LHLs landsmøte 2022
Foto: Ingeborg Sleipnes Sivertsen

Espen Rostrup Nakstad: Hva har vi lært av pandemien?

Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, holdt foredrag på landsmøtets første dag om erfaringene rundt pandemien og hvordan han ser på fremtidige scenarier.

Nakstad dro forsamlingen gjennom historien av pandemier. Hvordan pandemier oppstår og hvordan vi kan håndtere det på en god måte?

– Hvert år dukker det opp lokale epidemier, men som ikke blir til pandemier.

Så hvorfor ble akkurat covid en pandemi? Hovedårsaken til at det fikk spre seg var at mange ble smittet av folk som ikke merket at de hadde symptomer. Det var perfekt for viruset, ikke så perfekt for oss, sa Nakstad.

– Norge lå tidlig på 5. plass over smittede med covid i verden. Mange nordmenn reiser mye. Det kan være en av årsakene til at så mange ble syke tidlig.

Vi skjønte tidlig at dette er noe som rammer et moderne helsevesen også. De fleste fikk milde symptomer, men de som ble innlagt på sykehus slet alle med pusten.

Hele 1 av 5 som havnet på sykehus trengte intensivbehandling.

Sykehusene ble tidlig gode på virussekvensering, det å kartlegge hvilke virus det var snakk om. Man klarte å bygge opp et effektivt system for smittevern, både i det offentlige og hjemme, med hjemmetesting og registrering. Det fungerte veldig bra.

Det ble en digitaliseringsdugnad i Norge som vi nesten ikke har sett maken til.

Det ble bedre informasjon mellom helsetjenesteaktører, fastleger og sykehus og vi fikk koronasertifikat.

Et av hovedproblemet man må håndtere under en pandemi: Hvis du ikke har kontroll i en pandemi så rammer det også mange andre type pasienter som trenger helsetjenester.

– Korona-kommisjonen har nå konkludert med at Norge var et av landene som kom best ut av pandemien, også økonomisk. Vi har på mange måter vært heldige i Norge sammenlignet med en del andre land.

Det er mange måter å håndtere en krise på, men det koker ned til å forholde seg til kunnskap, hva man vet og ikke vet. Vi har lært mye av denne pandemien som gjør at vi kan håndtere det enda bedre neste gang.

Se hele talen her