Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Bilde av dame med solhatt, solbriller og solkrem på nesen
Foto: Beate, Pixabay

Sjekk solkremen din!

Om sommeren er det viktig å bruke solbeskyttelse når man skal være ute, både ved å ta pauser fra solen og ved å bruke solhatt og en passende solkrem.

Går du i tillegg på medisiner som gir fotosensitivitet? Da er det enda viktigere med effektiv solbeskyttelse for å unngå hudreaksjoner.

Se gode råd på helsenorge: Sol og legemidler – unngå hudreaksjoner

Bruker du en solkrem du har fra før? Da kan det være lurt å tenke på dette:

Holdbarhet

  1. Holdbarheten er viktig for at solfilteret virker som det skal – solkremer vil ofte være holdbare i 12 måneder etter åpning, men dobbeltsjekk om din krem fortsatt er god ved å se etter holdbarhetssymbolet bak.
  1. Solfaktoren (eller ofte "SPF" på pakningen) bestemmer hvor mye av UV-strålene som filtreres bort – vi anbefaler at solkrem til både ansikt og kropp er på minimum 30 SPF, men om du er ekstra utsatt bør du velge en høyere solfaktor.
  1. Unngå solkremer med dårlige stoffer som kan gi allergier, som er mistenkt hormonforstyrrende eller som er miljøskadelige – vi anbefaler å se til Forbrukerrådets solkremtest.

Har du en solkrem fra denne listen? Da anbefaler vi at du kaster den med en gang. De ble nettopp trukket fra markedet fordi solfaktoren er dårligere enn angitt, ifølge en undersøkelse av Mattilsynet.

  • Wooden Spoon Sunscreen Lotion, Baby & Family SPF 50
  • Bioregena Creme Solaire Baby SPF 50+
  • Suntique I’m Aqua Sun Essence 50+
  • Australian Gold Kids sensitive sun protection 50
  • EVY Technology sunscreeen mousse 50

Er du usikker på hvilken solkrem du skal velge? Spør på apoteket for å finne en som passer for deg!