Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Pollensesong i lufta?
Foto: Shutterstock

Pollensesongen i lufta?

Med vårens ankomst nærmer også pollensesongen seg. For mange betyr det starten på sesongens allergiplager.

Pollenallergi, også kjent som høysnue, kan gi ubehagelige symptomer som nysing, kløende øyne, tett nese, og generelt ubehag. Her er noen nyttige råd for å håndtere pollenallergi og minimere plagene i løpet av den kommende sesongen.

Hvordan vite om pollensesongen er i gang?

Lær deg selv å kjenne. Hvilke symptomer får du og hvor plagsomme er de. Ofte er det plager fra øynene som kommer først og som gir beskjed om at sesongen er i gang der du bor.

Ved å knipse på raklene kan du se om pollenkornene er modne ved at de sprer en gul sky. Modne rakler er utvidet og henger slapt ned fra kvisten.

Vær oppmerksom på værforhold som har mye å si for hvordan spredningen er. Husk at tobakksrøyk, luftforurensning, parfyme og alkohol kan forverre pollenplagene.

 

Værforhold som påvirker spredning av pollen:

 • Ved nedbør og kaldt vær vil pollenspredningen stoppe opp, men kommer varmen tilbake vil spredningen ta seg opp.
 • Minimalt skydekke gir mer spredning.
 • Høy luftfuktighet hemmer spredningen.
 • Vind og spesielt kastevind gir mer spredning.
 • Vedvarende regn renser luften for pollen.
 • De aller fleste av oss har liten eller ingen kunnskap om hvordan disse trærne ser ut og derfor kan det være vanskelig å vite hva man skal se etter og forstå når blomstringen er i gang på lokale steder.

Et norsk firma har utviklet en ny app for varsling av pollen. Airmine appen er basert på satellittdata, utbredelse av løvskog og værdata. Airmine gir data om forventet pollenspredning i hele verden basert på nåtids-data. Appen inneholder også en dagbok, den er gratis og klar til bruk - ta den i bruk så du er klar til pollensesongstart!    

 1. Start med allergitabletter (antihistaminer) og forebyggende nesespray helst en uke før forventet spredning. Øyedråper benytter du først når symptomene oppstår. Ofte er det plager fra øynene som kommer først og som gir beskjed om at sesongen er i gang lokalt.Ta allergimedisinene regelmessig og hver dag, også på dager med lite eller ingen symptomer i den aktuelle pollensesongen. Dette er viktig for at du skal få mest mulig hjelp av medisinene.

 2. Dekk til håret og bruk briller for å beskytte deg. Det reduserer plagene.

 3. Unngå fysisk aktivitet utendørs på dager med stor spredning. Hvis du sykler eller går til jobb eller skole kan du for eksempel bruke en maske som dekker nese og munn.

 4. God solavskjerming, både hjemme, på jobb og skole er smart. Det reduserer temperaturen og behovet for lufting. Lufting bør helst skje etter solnedgang.

 5. Unngå å tørke tøy utendørs i pollensesongen.

 6. Ta gjerne en ekstra rengjøringsrunde i pollensesonge. 

 7. Skyll håret, ta eventuelt en dusj og skift klær etter at du har vært i aktivitet utendørs.

 8. Pollen fester seg i pelsen til hunder, katter og andre kjæledyr. Sørg for at de blir børstet eller skylt når de har vært ute.

 9. Skift gjerne putetrekk hver dag.

 10. Planlegg dagen, vær ute tidlig på morgenen, når det regner eller like etter. Da er det mindre pollen i lufta.