Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Eldre mann utendørs
Foto: Shutterstock

Ustabil angina pectoris Et truende hjerteinfarkt

Ved ustabil angina danner det seg en forsnevring i åreveggen, og i tillegg en sprekk i den syke blodåreveggen. Hos mange er ustabil angina pectoris en forløper til hjerteinfarkt.

Årsak

Årsaken til ustabil angina pectoris er forsnevring av blodårene.

Ved ustabil angina danner det seg i tillegg en sprekk i den syke blodåreveggen. Dette oppfatter kroppen som et lite sår, og reagerer med å forsøke å tette sprekken med en blodpropp.

Slike blodpropper kalles tromboser på fagspråket, og de kan blokkere blodtilførselen. 

Symptomer

Det vanligste hovedsymptomet er sterke brystsmerter, men ustabil angina kan arte seg på ulike måter. Generelt ubehag som kvalme, oppkast, kaldsvette og svimmelhet kan opptre.

Ustabil angina varer ofte lenger enn stabil angina, som regel i mer enn 20 minutter. Smertene kan komme i hvile, og ofte hjelper det ikke å ta nitroglyserin. 

Behandling

Ustabil angina krever øyeblikkelig hjelp. Tilstanden arter seg oftest som brystsmerter og kan være vanskelig å skille fra et hjerteinfarkt.

Tilstanden omtales også som “et truende hjerteinfarkt”. Hos mange er ustabil angina pectoris en forløper til hjerteinfarkt.

Les mer om hjerteinfarkt

Det finnes god behandling, men du bør på sykehus med én gang. Formålet med behandlingen er å lindre smertene og bedre sirkulasjonen i koronararteriene. 

Du vil få smertestillende medikamenter, nitroglyserin, blodfortynnende og i den akutte fasen også betablokkere.

Det vil ofte være nødvendig å foreta en utblokking av koronararteriene (Ballongutvidelse – PCI).

Andre ganger kan det være nødvendig å foreta en bypassoperasjon.

Molly Borman-Pullen

Ballongutvidelse

En ballong føres gjennom pulsårene til de forsnevrede delene, og blåses opp for å utvide blodårene. Dermed strømmer blodet uhindret.

Forebygging

Det er viktig å legge om til en sunn livsstil med hjertevennlig kosthold og regelmessig fysisk aktivitet. Og det viktigste av alt er å kutte ut tobakken dersom du røyker.

Prognose

Ustabil angina pectoris kan være en farlig tilstand. Dels kan det føre til akutt hjerteinfarkt, dels alvorlige rytmeforstyrrelser og noen ganger plutselig død.

Ved tidlig og riktig behandling er utsiktene gode; de aller fleste overlever.

Særlig viktig er det å unngå at det oppstår et hjerteinfarkt.