Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Jente smiler utendørs på vinteren
Foto: Shutterstock

Kuldekrem- nei takk!

Slik bevarer du hudens fuktighet gjennom vinteren.

Tørt klima gir tørr hud

Ved kulde og lav fuktighet i luften (tørt klima) vil huden raskere tørke ut fordi den ikke klarer å holde på fuktigheten. Temperaturendringer mellom inne- og uteklima bidrar til at huden lettere tørker ut i vintermånedene. Samtidig er nordisk hud spesielt utsatt i møte med de første solstrålene. 

Det ytterste hudlaget, som er svært tynt og fint, blir skadet og klarer ikke å binde fukten i huden. Dette resulterer i en tørr hud som føles stram, klør og som ofte blir rød. Tørr hud som klør er plagsomt, og det kan oppstå sprekker i blant annet hender og føtter. Dette er smertefullt, kan gå utover både søvn og daglig aktivitet, samt at det øker sjansen for infeksjon i huden.

Pass ekstra godt på huden din når gradestokken kryper nedover og det er vind og snø i luften. Personer som normalt ikke har plager med huden kan oppleve at den blir tørr når klimaet er kaldt og tørt. De som i utgangspunktet har en tørr hud kan få større plager med økt risiko for eksem og har man en underliggende hudsykdom (f.eks. atopisk eksem) er det viktig å passe ekstra godt på.

Les mer om eksem her.

Er det lurt å bruke kuldekrem? 

Kuldekrem er omdiskutert, og du bør tenke deg godt om før den påføres bar hud som skal utsettes for kulde og vind. En studie, publisert i 1999, som så på bruken av kuldekremer blant finske rekrutter viste at det faktisk var høyere forekomst av frostskader blant de som hadde påført kremer som skulle beskytte mot kulde.

Kuldekremer er tette og legger seg som en film over huden. Når du blir svett kan ikke svetten trekke igjennom kremen og en fuktig hud blir lettere nedkjølt og dermed kan det oppstå frostskader.

Å smøre seg med kuldekrem kan gi "en falsk trygghet" som gjør at man blir værende lengre ute i sterk kulde enn anbefalt og kanskje unngår å dekke til bar hud.

I stedet for kuldekrem kan du bruke en parfymefri mykgjørende krem med høyt fettinnhold som binder fukt til huden.

Grunnleggende god hudpleie med rikelig fuktighetskrem, gjerne fet krem, når luften er tørr gjør at huden tåler mer. Ikke vask ansiktet om morgenen da hudens naturlige fettlag også beskytter mot kulden. 

Slik bevarer du hudens fuktighet gjennom vinteren

Bruk mykgjørende kremer med høyt fettinnhold og som binder fukt til huden 20-30 minutter før du skal ut. Da får kremen god tid til å trekke inn, og vannet i kremen tid til å fordampe. Hvis du smører deg rett før du skal ut kan du risikere at kremen fryser på huden og kulden kjøler den ned, og da kan kuldeskader oppstå.

Bruk en parfymefri krem med høyt fettinnhold, ikke lotion.

Riktig bekledning forebygger tørr hud

I tillegg bør du ta generelle hensyn som å unngå å være ute i kulden over lengre tid og beskytte deg med klær som holder huden varm og tørr. Myk ull av god kvalitet tåles av de fleste, men hvis ull klør kan du finne andre varme alternativer, som fleece og vindtett materiale.

Husk varme vanter og bruk sko som holder beina varme og tørre! Pass ekstra på kinn, nesetipp og lepper da disse er ekstra utsatt og må smøres.

Bilde av liten gutt i barnevogn med masse klær.Voksne bør passe ekstra på barn med mindre mulighet for bevegelse i vinterkulda.

Pass på barna

Barn kan ikke alltid kommunisere at de fryser, så derfor må voksne passe ekstra godt på når gradestokken kryper nedover, og spesielt hvis det er vind og sno i tillegg.

Følg med på

  • Personer som ikke kan signalisere at de er kalde eller fryser.
  • Små barn med mye klær som gjør at de er mindre bevegelige eller sitter i ro på bakken i kulda, barn i pulk, sykkelvogn og barnevogn.
  • De større barna som gjerne vil være ute i kulden over lengre tid.

Vær obs på at

  • Lav lufttemperatur oppleves kaldere i fuktig luft enn når luften er tørr, så derfor må man vurdere hvor lenge det er lurt å være ute.
  • Små barn har dårligere varmeregulering enn voksne, de har større kroppsoverflate i forhold til volum enn voksne og er dermed mer utsatt for forfrysninger og alvorlig nedkjøling.
  • Hvis barnet sikler og er snørret vil fuktigheten være en tilleggsutfordring.

Etter en kald dag ute er det gjerne godt med et varmt bad eller at kalde fingre får varmt vann over seg for å tine opp. Dette kan også være tøft for huden og by på utfordringer som å tørker ut huden ytterligere. Det lureste er å ta en rask dusj, bruke en mild parfymefri såpe, gjerne olje og klappe huden tørr, ikke gni, før fuktighetskrem påføres.

Bilde av liten gutt som detter på langrennski i strålende sol.Har du planer om å gå på ski i vinter? Husk at snøen reflekterer solstrålene og øker behovet for solbeskyttelse.

Les mer: Fakta om solkrem og UV-stråling

 

Artikkelen er sist oppdatert 23.11.2017.