Hopp direkte til innhold

Hjertelig velkommen!

Vi er sterkere sammen! Afasiforbundet i Norge er nå del av LHL. Hjertelig velkommen til alle i Afasiforbundet!

Viktig melding

Livssorg og livsglede hånd i hånd

Savner du et verktøy for å mestre hverdagen? Selvhjelpsboken "Livssorg. Når livet ikke ble slik du hadde tenkt" gir deg både gode råd og konkrete ukesoppdrag. Og målet er å lære å leve godt med livets u-svinger.

1. september 2014. En helt vanlig dag, inntil alt plutselig ble snudd på hodet. For alltid. Janette Røseth hadde kjørt mannen Rune Røseth til sykehuset på grunn av nakkesmerter, og mens han er der får han hjerneslag. Han overlever, men tobarnsfamilien blir kastet inn i en kamp de fortsatt kjemper. Seks år senere.

Janette Røseth og Emmeline Krogh Werner
Janette Røseth, som er nestleder i LHL Hjerneslag Ung Rogaland, er nå bokaktuell sammen med Emmeline Krogh Werner. Begge er psykologspesialister. (Foto: Bjarne Solvik)

Nå har Røseth, i samarbeid med Emmeline Krogh Werner, skrevet boken "Livssorg. Når livet ikke ble slik du hadde tenkt". Begge er psykologspesialister, og boken er en dagbok med ulike oppgaver som går over 12 uker. Et verktøy for alle som opplever en livskrise. Men først: Hva er livssorg?

Det er en sorg over at livet ikke ble slik du hadde tenkt, forklarer Røseth.

Hun beskriver det som noe annet enn tristhet og skuffelse.

Min livssorg begynte etter at Rune ble syk. Det satte seg en sorg over det jeg hadde mistet, og det jeg, og vi som familie, ville miste i fremtiden. At alt faktisk ikke ville bli som før. Det er en sorg, og det er en helt normal reaksjon, sier hun.

Mange typer livssorg

Boken tar for seg fire dimensjoner ved livssorg: Den kontinuerlige, den forbudte, den skjulte og den fysiske.

Den skjulte livssorgen kan for eksempel være: "Du må jo være ferdig med dette nå. Det har jo gått flere år" Det kan handle om venner som trekker seg bort, og om ensomhet.

Janette Røseth
- Anerkjennelse og aksept er motgift mot bitterhet og selvmedlidenhet. Vi må lære å bytte ut de negative brillene med de positive, sier Janette Røseth. (Foto: Studio Hjelm)

Men boken krever også noe av deg. Det er en mestringsdagbok som starter på dag null, der du må beskrive deg selv på ditt dårligste. Røseth forklarer at vi ofte sammenlikner oss med feil versjon av oss selv:

– Vi sammenlikner oss med slik vi var på topp, og da blir det bare tap. Nei, beskriv deg selv på bunn, for da ser du mestringen.

En bok for endring

Boken Livssorg. Når livet ikke ble slik du hadde tenkt utgis på Frisk forlag

Ved å bruke verktøyene i boken er målet å gjøre leseren bedre rustet til takle og leve med utfordringene i hverdagen. Og ved å anerkjenne livssorgen, får du mer plass til livsgleden, sier Røseth:

– Anerkjennelse og aksept er motgift mot bitterhet og selvmedlidenhet. Vi må lære å bytte ut de negative brillene med de positive.

Boken utgis på Frisk forlag, og da hun fikk beskjed om datoen skvatt hun: 1.september 2020. En helt vanlig dag. Men denne gang skal både boken, og livet, feires.

Forsiden til SlagNytt & Afasiposten nr 2, 2023

Les mer i magasinet SlagNytt & Afasiposten

SlagNytt & Afasiposten er LHL Hjerneslag og Afasi sitt magasin om hjernehelse, hjerneslag og afasi. Magasinet inneholder nyheter, temaartikler, kronikker og intervjuer med brukere og eksperter.

Se alle utgavene av Slagnytt & Afasiposten