Hopp direkte til innhold

Hjertelig velkommen!

Vi er sterkere sammen! Afasiforbundet i Norge er nå del av LHL, gjennom LHL Hjerneslag og Afasi. Hjertelig velkommen til alle i Afasiforbundet!

Viktig melding
Par, samliv
Foto: Shutterstock

Tema: hjerneslag, samliv og seksualitet

Samliv og seksualitet er et viktig, men underkommunisert tema. Et hvert forhold kan oppleve at det i perioder oppstår utfordringer i samlivet.

– Har en eller begge hatt slag kan dette påvirkes ytterligere, sier Marita Lysstad Bjerke, helsefaglig rådgiver i LHL Hjerneslag.

Personer som har hatt hjerneslag bør aktivt gis anledning til å ta opp spørsmål som gjelder seksualfunksjonen. Pasienter som ønsker hjelp for dette, bør tilbys behandling eller henvises videre til personell med spesialkompetanse, heter det i retningslinjene for behandling og rehabilitering ved hjerneslag.

I kontroll etter gjennomgått hjerneslag, den såkalte tremånederskontrollen i spesialisttjenesten, er seksualitet og samliv nevnt som ett av flere temaer som bør tas opp.

– SlagNytt belyser gjennom en serie artikler i denne utgaven hva som kan skje etter et hjerneslag eller en annen ervervet hjerneskade, og vi gir gjennom norske og danske eksperter tips og råd både til den som er direkte rammet og den som er pårørende partner, forteller Bjerke.

Slagpodden: Seksualitet og samliv etter hjerneslag
Hvordan står det til med sexlivet?
Å være seksuelt aktiv kan være vanskelig etter et hjerneslag eller annen skade. Kroppen har gjerne endret seg, mange opplever utmattelse, og at selvbildet har fått seg en knekk.

Seksualitet og samliv kan være vanskelig å snakke om også for helsepersonell.

Men sexlysten sitter i hodet, og sexolog Gunhild Næss mener det er fullt mulig å ha god seksuell helse, selv om ikke alt kanskje blir som før.

Gunhild Næss

Gunhild Næss

Sexologisk rådgiver

Gunhild var 24 år gammel da hun som nyutdannet barnehagelærer fikk eggstokkreft. Etter behandling og operasjon - og delte erfaringer om temaet seksuell helse i helsevesenet, endte det med at hun selv utdannet seg som sexologisk rådgiver.

Hun driver nå egen klinikk, Stavangersexologene, og jobber også som sexologisk rådgiver for Gynkreftforeningen.

Følelser rundt intimitet

Å være intim med partneren sin etter en hjerneskade er ikke noe som går helt av seg selv. Selv om det burde være like lett som å sykle, er det dessverre ikke sånn det er. Du kan oppleve å bli skremt av følelsene dine (eller mangelen på følelser).

Les hele saken til Ditte, dansk blogger:
Følelser rundt intimitet