Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Fly med pacemaker/ICD

Skal du fly, bør ha med deg dokumentasjon på at du har pacemaker/ICD, både på norsk og engelsk.

Det er trygt å gå gjennom sikkerhetskontrollen med pacemaker. Dette bekreftes blant annet av pacemaker/ICD-produsenten Biotronic. Men du bør alltid si ifra til sikkerhetspersonalet før du går gjennom kontrollen, slik at de følge prosedyrene på den enkelte flyplass.

Apparatet er i seg selv skjermet for ytre påvirkning, men metallet kan utløse alarm i kontrollen. Det har forekommet medieoppslag om at pacemaker påvirkes negativt av håndholdte metalldetektorer på flyplassen. Du bør unngå de håndholdte metalldetektorene og heller velge de stasjonære metalldetektorene eller be om en manuell sikkerhetssjekk. Du bør ikke oppholde deg i "passeringsrammen" lenger enn nødvendig, eller lene deg mot den.

Les mer om hjertestarter/ICD her.

Bilde av en dame som går igjennom sikkerhetssjekken på en flyplass i utlandet.Hvis du har pacemaker eller ICD, bør du alltid si ifra til sikkerhetspersonalet før du går gjennom kontrollen slik at de følge prosedyrene på den enkelte flyplass.

Å fly når du er hjertesyk 

De fleste med hjertesykdom kan reise med fly. Mange er engstelige for blodpropp ved lange flyturer. Når du sitter lenge stille, kan blodet hope seg opp i beina og leggen. Dette kan øke risikoen for blodpropp. Er du stort sett frisk, kan du ta enkle forholds regler når du skal fly: Det er lurt å bevege seg, for eksempel gå eller ta knebøy i midtgangen. Du kan også sitte og rulle med anklene. Du bør drikke mye vann, og bruke støttestrømper. 

Har du opplevd alvorlig hjertesvikt, bør du snakke med legen din om du bør reise med fly.