Hopp direkte til innhold

Sjekk hjertet ditt på valentinsdagen

Valentinsdagen skal være en dag for omtanke – også for hjertet. Husk å sjekke blodtrykket ditt.

Alle hjerters dag bør også være en dag for hjertehelse. 4 av 10 nordmenn kjenner ikke sitt eget blodtrykk. Samtidig er høyt blodtrykk et av de største helseproblemene i den vestlige verden, og er nært knyttet til livsstilsykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes og fedme. Det er derfor lurt å ha et bevisst forhold til sitt eget blodtrykk.

  • Omkring 15 prosent av den voksne befolkningen i Norge har et behandlingstrengende høyt blodtrykk
  • Rundt 800 000 nordmenn går på blodtrykkssenkende behandling
  • 40 prosent kjenner ikke til sitt eget blodtrykk, viser en undersøkelse fra Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL – høst 2017)

Høyt blodtrykk regnes ofte ikke som en sykdom i seg selv, men sier mer om risikoen for å få andre sykdommer, slik som hjerteinfarkt, hjertesvikt, hjerneslag og nyreskader.

Høyt blodtrykk gir hos de fleste ingen symptomer

Du kan ha høyt blodtrykk i flere år uten å merke noe til det Les mer om høyt blodtrykk

Hva bør blodtrykket være?

Blodtrykket målt på legekontoret bør være 140/90 eller under dersom du er frisk uten økt risiko for hjerte- og karsykdom. Dersom du måler blodtrykket selv hjemme, eller får utført en 24 timers blodtrykksregistering, ligger grenseverdiene noe lavere.

Hos enkelte personer kan det være et mål at blodtrykket skal være enda lavere, under 135/80 – 130/80. Det kan være tilfelle hvis du har:

  • Åreforsnevring i hjertets kranspulsårer (koronarsykdom)
  • Diabetes med utskillelse av eggehvite i urinen (proteinuri)
  • Kronisk nyresykdom
  • Hatt et hjerneslag
  • Hjertesvikt

Les mer om blodtrykksmåling.

Meld deg på nyhetsbrev

LHLs nyhetsbrev om hjerte- og lungehelse inneholder nyttig informasjon og gode tips til deg som er hjerte- eller lungesyk, pårørende eller bare interessert.

 

Ved å registrere din e-post samtykker du til at LHL kan sende deg nyhetsbrev med informasjon. Vi bruker ikke din e-postadresse til noe annet enn dette. Du kan når som helst melde deg av. Se også hvordan vi behandler dine persondata.

Publisert 12.02.2018