Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Stemningsbilde fra Landsmøtet 2023
Foto: Frank Rosendahl Slettebakken

LHLs 28. ordinære landsmøte: Fellesskapet og engasjementet er gullet!

Det var fullsatt sal med delegater fra lokallag, interessegrupper og nettverk fra hele landet da LHLs 28. ordinære landsmøte ble avholdt 15. og 16. juni.

Yngve Seterås, leder i LHL Afasiforeningen for Bergen og omegn, åpnet landsmøte med et sterkt innlegg om afasi og konsekvensene av dette. Styreleder Bjørn Egil Bjørnstad erklærte videre landsmøte for åpnet, etterfulgt av Gunnar Bovim, som holdt et omfattende og svært interessant foredrag rundt Helsepersonellkommisjonens rapport.

Nye kapitler skal skrives!

Frode Jahren begynte sin tale med å gjenta det som ble vedtatt på forrige landsmøte; at LHL nå skal være en ren medlemsorganisasjon, etter et omfattende og krevende arbeid. Et kapittel i LHLs historie for bedre folkehelse er avsluttet, men historien er ikke slutt. Nye kapitler skal skrives.

Frode Jahren sin tale til landsmøtet

«Det å begynne med blanke ark gir både energi og kraft. Og jeg ser fram til å nå snakke om de store utfordringene i samfunnet,» sa Jahren.

Fremtidens utfordringer

Videre trakk han frem tre grunnleggende utfordringer som vil prege framtiden vår; Det første er klima- og naturkrisen. Og at konsekvensene kommer raskere og med større kraft enn hva eksperter tidligere har spådd. Den andre store utfordringen, som også Gunnar Bovim pekte på i sitt innlegg, er de store demografiske endringene; eldrebølgen som vi har visst om i mange tiår.

«Den er her nå og vi er dårlig forberedt. Vi må handle nå. Vi opplever allerede store mangler i helse og omsorgssektoren i dag. Det er utallige historier hvor pårørende forteller om hvor vanskelig det er å få sykehjemsplass eller hjemmehjelp til sine. Utfordringen vil vokse seg større i årene som kommer. Vårt ønske er rehabilitering til alle som har behov for det og tilbud til brede kronikergrupper med mennesker som er rammet av kols, hjertesvikt og hjerneslag. Jeg er sikker på at det finnes løsninger, og det finnes ingen enkle svar.» sa Jahren.

Den tredje store utfordringen er de store teknologiske fremskrittene med kunstig intelligens som nå eksploderer. «Vi er på vei inn i den fjerde industrielle revolusjon. Det skaper fantastiske muligheter for vekst og velstand, endringene kan bidra til frigjøring, men også til fremmedgjøring. Det kan bidra til fordeling og et løft for alle, eller det kan bidra til mer sosial ulikhet. Og vi må prate om hvor LHL står i dette bildet. Folkehelse dreier seg om menneskenes grunnleggende behov: mat, drikke, rein luft, bolig skole, arbeid, helsetilbud og fellesskap. Nå er det flere store utfordringer som krever vårt bidrag. Det viktigste redskapet for å skape endring og gode løsninger er fortsatt at menneskene har et felles mål og at de organiserer seg og jobber sammen.

Hvordan er LHL nå rustet i kampen for en bedre folkehelse?

«Vi er en vital og kraftfull 80-åring! Vi er 55 000 medlemmer, 250 lag og mange tusen frivillige rundt omkring i hele landet. Vi har hatt medlemsvekst hvert eneste år siden 2010, med unntak av ett år under pandemien. I fjor vervet vi 11 411 nye medlemmer, vi er større en Arbeiderpartiet, større enn Høyre og vi er mye større enn de andre politiske partiene og vi er større enn de fleste andre organisasjoner på helse. Vi er store fordi vi har mye god aktivitet. Vi er til stede i hele landet og vi har oppnådd veldig mye!»

LHL Førstehjelp: Populær stand

Mange besøkte standene i foajeen i pausene. Hos LHL Førstehjelp bugnet det av nye flotte produkter, det var stand på LHLs rådgivningstjeneste, Dam stiftelsen og mye mye mer. På Gjenopplivingsfond-standen i foajeen stod tidligere fotballspiller Carl-Erik Torp, som er ambassadør for LHLs Gjenopplivingsfond. Han opplevde hjertestans på fotballbanen, og reddet livet takket være rask hjerte- og lungeredning og bruk av hjertestarter.

LHLs ærespris

Under landsmøtemiddagen ble Berit Oliva Kvalvik, LHL Radøy, tildelt LHLs hedersmerke i gull. Det er den høyeste utmerkelsen LHL deler ut, og går til personer som har gjort en ekstraordinær innsats i arbeidet for LHLs målgrupper. Hedersmerket er en takk for en stor innsats som tillitsvalgt og en utrolig innsats som frivillig gjennom mange år.

«Det er en veldig stor ære! Jeg ble helt hektet på LHL fra første dag jeg kom inn. Jeg er veldig glad for denne prisen», sa Kvalvik i takketalen.

Landsmøtet ble avholdt og LHL feiret 80 år i folkets tjeneste!

Og som Jahren sa:

«Det er medlemmene våre, lokallagene våre og dere tillitsvalgte som utgjør organisasjonen vår. Det det viktigste av alt. Fellesskapet og engasjementet er gullet! Ingenting er sterkere enn når mennesker organiserer seg og jobber sammen for å nå felles mål.»

 

Les også

Ny styreleder: Ønsker mer fokus på lokallagene!