Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Brus i butikken
Foto: pxhere.com

Ny global rapport: Helseavgifter vil redde liv

En ny rapport fastslår at økte avgifter på tobakk, alkohol og sukkerholdige drikker kan være en av de mest effektive løsningene til på våre største helsekriser, som samtidig kan bidra til statskasser og styrke helsetjenestene.

En ny rapport slår fast at økte avgifter på produkter som tobakk, alkohol og sukkerholdige drikker kan være en av de mest effektive løsningene på flere av verdens største samfunnskriser, med økende sykdomsforekomst og pressede helsetjenester.

Rapporten, støttet av blant annet Verdens helseorganisasjon og Bloomberg Philanthropies, trekker frem hvordan innføring av slike skatter og avgifter kan redusere forbruket av helseskadelige produkter, forebygge sykdom og samtidig skape betydelige inntekter for statsbudsjetter.

Rapporten er utarbeidet av Task Force on Fiscal Policy for Health, en internasjonal ekspertgruppe som bl.a. består av verdensledere som tidligere britisk statsminister Gordon Brown, tidligere new zealandsk statsminister Helen Clark, og tidligere ordfører for New York by Michael R. Bloomberg. Norge er også representert i arbeidsgruppen gjennom Cathrine Lofthus, departementsråd for Helse- og omsorgsdepartementet, som tidligere har uttalt at økonomiske virkemidler er et viktig virkemiddel i folkehelsepolitikken.

Tydelig beskjed til verdens land

Ekspertgruppen som ble dannet i 2018 har utredet hvordan skatter og avgifter kan bidra til å redusere dødelighet knyttet til ikke-smittsomme sykdommer som hjerte-, kar- og lungesykdommer, hjerneslag, diabetes og kreft. Disse sykdommene forårsakes blant annet av tobakk, alkohol og sukkerholdige drikker.

Rapporten oppfordrer alle land til å iverksette og styrke avgiftene på usunne produkter.

Rapporten peker på at en 50 prosent økning i særavgiftene på slike produkter kan forebygge opptil 50 millioner tidlige dødsfall globalt over de neste 50 årene. Samtidig vil dette kunne gi over 20 trillioner amerikanske dollar i statlige skatte- og avgiftsinntekter globalt i det samme tidsrommet, som kan bidra til å styrke økonomiene og bl.a. gi flere midler til helsebudsjettene i landene.

LHLs støtte til sunn skatteveksling

I Norge har LHL lenge arbeidet for å få på plass det organisasjonen kaller en «sunn skatteveksling». Dette innebærer å øke avgiftene på usunne produkter som tobakk, sukker og alkohol, samtidig som at avgiftene på sunne varer som frukt, grønnsaker og fisk reduseres for å gjøre disse billigere og mer tilgjengelige for folk flest.

Tiden er inne for en ambisiøs folkehelsepolitikk

En folkehelsemelding med få konkrete tiltak

Dette vil gjøre det lettere å spise sunnere og etterleve de nasjonale kostrådene.

Generalsekretær i LHL, Mari Larsen, mener at rapporten fra ekspertgruppen er en bekreftelse på at Norge bør gå i front i denne utviklingen.

Rapporten gir tydelige signaler om at helseavgifter er en enkel og effektiv måte å redde liv og forbedre økonomien på. Det er på tide at Norge tar disse grepene, sier Larsen.

Store helseeffekter og inntektsmuligheter

Ifølge rapporten er helseavgifter ikke bare et effektivt folkehelsetiltak, men også en viktig inntektskilde. En global økning i avgiftene på tobakk, alkohol og sukkerholdige drikker kan generere opptil 3,7 trillioner amerikanske dollar – eller enklere sagt 3,7 millioner millioner dollar – i inntekter over fem år. Disse midlene er betydelige og kan brukes til å styrke helsetjenester og andre samfunnsfunksjoner, noe også Larsen mener er et poeng Norge bør merke seg.

En økning i avgiftene på usunne produkter kan gi oss midler til å subsidiere sunne alternativer, og samtidig redusere sykdomsbyrden. Dette vil redusere kostnadene i helsetjenestene og holde folk friske og i jobb, forklarer hun.

Sterke motkrefter

Rapporten påpeker også at motstanden mot helseavgifter fra næringsaktører er stor, særlig fra tobakk- og sukkerindustrien. Disse selskapene har historisk sett kjempet mot slike avgifter ved å så tvil om effekten og fremme frykt for økonomiske konsekvenser for både samfunnet og den enkelte. Tvert imot tyder rapporten på det motsatte; at slike avgifter vil gagne alle. Larsen oppfordrer politikerne til å stå imot presset fra industrien.

Det er tydelig at næringslivet vil kjempe imot dette, men vi må huske at dette handler om liv og helse. Politikerne har et ansvar for å prioritere folkehelsen over industriens interesser, sier hun.

En unik mulighet for Norge

Rapporten gir Norge en mulighet til å ta en ledende rolle i innføringen av helseavgifter. Larsen avslutter med en oppfordring til norske myndigheter om å følge opp med konkrete tiltak.

Vi har sett effekten av tobakkavgifter, men det er på høy tid at vi også ser på alkohol og sukkerholdige drikker. Rapporten gir oss en klar retning, og nå er det opp til norske politikere å ta ansvar og handle, sier Larsen.

Med en sterk global anbefaling i ryggen, vil LHL fortsette jobben for målrettede helseavgifter, som reduserer sykdom og livskvalitet.

Kilde

Les mer om rapporten her (på engelsk): https://www.bloomberg.org/public-health/building-public-health-coalitions/task-force-on-fiscal-policy-for-health/

Se også

En folkehelsemelding med få konkrete tiltak

I dag la regjeringen frem sin folkehelsemelding, hvor utjevning av sosiale helseforskjeller er en rød tråd. Forventningene til innholdet var store, men utenom tiltakene på tobakksområdet ble få nye tiltak lagt på bordet. LHL er skuffet over forsiktigheten og manglende handlekraft.