Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Joachim Wallentin
Foto: Knut Bry

Venter på et nytt hjerte

Joachim Wallentin ble født med en alvorlig hjertefeil. Moren hans fikk tidlig beskjed av legene om at hun trolig ikke ville få se ham vokse opp.

Bare måneder gammel hadde han allerede vært gjennom flere store operasjoner. Nå er hjertet hans i en så dårlig forfatning at han trenger et nytt. Joachim er en av nærmere 500 nordmenn som venter på et nytt organ.

Mamma fikk beskjed om at jeg ikke kom til å bli tenåring

Venter på et nytt hjerte

 

Bli organdonor

I fjor ble det gjennomført 95 organdonasjoner fra avdød giver ved norske sykehus. Dette er det laveste tallet på ti år. Men de 95 donorene hjalp til sammen 374 pasienter. Bak disse tallene finner vi enkeltindivider, familier og hele grupper av mennesker som er berørt av organdonasjon. Mennesker som har mistet noen som reddet andre, eller fått muligheten til å leve videre.

17.–24. september 2022 markerte Stiftelsen Organdonasjon Donasjonsuka 2022. Fokuset var på menneskene bak tallene. De som gir, de som får, og de som venter på et nytt liv.

Les mer på https://organdonasjon.no/historier/

 

Det har i det siste vært mye fokus på systemer, samtykke, medisin og metoder. Alt dette er viktig for å få opp donorratene i Norge, men når det kommer til stykket dreier organdonasjon seg om mennesker. Ved siden av blodgivning, er organtransplantasjon det eneste behandlingstilbudet der helsevesenet er helt avhengig av at befolkningen stiller opp for andre.

Aleksander Sekowski, informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon
Aleksander Sekowski, informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon