Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Vinterkulden øker faren for akutte hjerteinfarkt

Forekomsten av akutte hjerteinfarkt øker ved kulde. Dette kan muligens forklares av at lufttemperaturen påvirker hjerte- og kar-systemet.

De nøyaktige mekanismene er ikke helt kartlagt. Hos personer med koronarsykdom (sykdom i hjertets kransårer) er kulde med på å fremprovosere smerter i brystet (angina pectoris), noe som skyldes at tilførselen av oksygenrikt blod fra koronararteriene ikke blir tilstrekkelig, slik at hjertemuskelen ikke får nok blod.

Kuldesjokk-refleks

Kulde får også pulsen til å øke, som regel med rundt 5–10 slag i minuttet, i tillegg til at blodtrykket øker. Dette er et resultat av at hjertet forbruker mer oksygen. En såkalt ”kuldesjokk-refleks” gjør dessuten at reseptorer i huden får nervesystemet til å trekke blodårene sammen. Dette er en naturlig mekanisme som skal sørge for å redusere tap av kroppsvarme. Nedkjøling av hudoverflaten øker dermed også motstanden i årene og det diastoliske blodtrykket (undertrykket). Etter hvert som blodtrykket stiger, må hjertet pumpe hardere. Dette får arteriene til å bli stivere og mindre elastiske.

Tørr luft og kulde har også vist seg å være knyttet til atrieflimmer (hjerteflimmer) blant hjertepasienter, mens flere studier har funnet at anfallsvise (”paroksysmale”) hjerteflimmer oftere skjer om vinteren, noe som henger sammen med lavere temperatur og lufttrykk.

Gode hjerteråd i kulden

Ned til minus 10 grader er det stort sett greit for hjertepasienter å bevege seg ute. Men ta følgende forholdsregler:

Kle godt på deg med tøy som holder bra på varmen. Varm opp forsiktig, og ikke gå på raskt med en gang. Kjenner du ubehag, ro ned, snu og gå rolig tilbake igjen. Går du alene, er det lurt å si ifra hvor du skal, eller å ha med seg mobilen.

LHL anbefaler å ikke trene hardt når det er under 10 minusgrader ute, men en rolig skitur er OK. Vi fraråder tyngre aktiviteter ute i kulda for pasienter med kjent hjertesykdom. Snømåking, særlig måking av tung våt snø, er en meget tung fysisk aktivitet. Det er ikke få personer som har fått sitt første hjerteinfarkt etter slik aktivitet. Dersom du må måke snø, bør du ta deg god tid og løfte lette mengder om gangen.

Noen foretrekker å trene inne når vinteren kommer – treningssenter, svømmehaller, en ergometersykkel foran TV eller god gammeldags styrketrening i stua er gode alternativ til å bevege seg ut i kulda.

Dette gjør du ved mistanke om hjerteinfarkt:

  1. Hold deg rolig og ring 113.
    Fortell hvem du er og hvor du befinner deg.
    Beskriv symptomene dine og svar på spørsmålene så godt du kan.
  2. I samråd med 113 kan du bli oppfordret til å ta blodfortynnende medisin som inneholder acetylsalisylsyre om du har det tilgjengelig.  
  3. Lås gjerne opp inngangsdøren hvis du har muligheten til det, slik at ambulansepersonellet enkelt kan komme inn.
  4. Sett deg rolig ned og vent til hjelpen kommer.

Håndtering av akutt hjerteinfarkt er veletablert i Norge og holder høy kvalitet. Du kommer til å få god behandling.

Få nyhetsbrev fra LHL

Få tips og råd om fysisk aktivitet og helse, kosthold og ernæring, allergi, luft, pasientrettigheter og mye mer som kan hjelpe deg med å få en god helse og et bedre liv.

Velg nyhetsbrev:

Personvern. Vi bruker Mailchimp. (Du kan når som helst melde deg av.)